Afbeelding
Foto: Aangeleverd

School 's Cool zoekt mentoren voor scholieren

DRONTEN - School ’s Cool Dronten begeleidt kinderen uit groep 8 één-op-één op weg naar het voortgezet onderwijs. Voor de komende cyclus zoekt het project mentoren. “Als je een goede toekomst voor kinderen belangrijk vindt en affiniteit in het omgaan met kinderen, dan zou je best eens een goede mentor kunnen worden”, zegt coördinator Gerrit Groot.

School ’s Cool startte in 1997 in Amsterdam en is inmiddels overal in het land actief. In Dronten startte het project ruim twee jaar geleden, gesubsidieerd door de gemeente. Gerrit Groot is projectcoördinator in Dronten. “School ’s Cool gelooft in gelijke kansen voor ieder kind”, legt hij uit, “Ieder kind heeft recht op een succesvolle schoolcarrière, ongeacht de situatie waarin het kind zich bevindt. We richten ons op de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden, want wij geloven dat elk kind de potentie heeft om een schooldiploma te halen en daardoor betere kansen in het leven”, vervolgt Groot. “Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de aanpak van School ’s Cool een belangrijke bijdrage levert aan de vermindering van vroegtijdig schoolverlaten en de bestrijding van kansenongelijkheid.”

School ‘s Cool start in april of mei en richt zich op kinderen uit groep 8 die op de drempel van het voortgezet onderwijs staan. School ’s Cool verbindt mentoren aan kinderen die vanwege uiteenlopende redenen extra aandacht kunnen gebruiken tijdens hun schoolperiode. Die redenen kunnen bijvoorbeeld mentaal zijn, sociaal emotioneel of kunnen te maken hebben met de gezinssituatie. De basisschool kan een leerling voordragen voor begeleiding van een thuismentor. Die begeleidt het kind van de laatste maanden in groep 8 tot aan de herfstvakantie in het tweede jaar van het voortgezet onderwijs. 

“Aan de hand van een uitgebreide werving en screening van de personen, koppelen wij mentor en leerling aan elkaar, zodat het kind extra aandacht en begeleiding krijgt van iemand die goed bij de leerling past”, zegt Gerrit Groot. Een mentor doet dat op vrijwillige basis. Hij of zij fungeert voor het kind als klankbord, is de adviseur en de rechter- en linkerhand bij het plannen van huiswerk en alle andere zaken die op hun pad komen. Daarnaast kan de thuismentor ouders behulpzaam zijn, bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren en het maken van afspraken met de school. “Door een begeleider te koppelen aan een leerling die dat nodig heeft, dragen we bij aan het verkleinen van de kansenongelijkheid en geven we deze kinderen betere mogelijkheden”, aldus de coördinator.

Voor meer informatie zie www.schoolscool.nl