Afbeelding
Foto: ter illustratie

Bodemdaling ten noorden van Dronten zet door


DRONTEN - In het gebied ten noorden en noordoosten van Dronten zet de bodemdaling zich naar verwachting onverminderd voort. Dat bijkt uit nieuwe berekeningen, uitgevoerd in opdracht van de provincie en het waterschap. Het rapport spreekt voor dit gebied over een ‘significante bodemdaling’ van circa een halve meter in 2100. Op sommige plaatsen daalt de bodem naar verwachting een meter.

Provincie Flevoland en Waterschap Zuiderzeeland lieten een actuele bodemdalingskaart opstellen. De vorige kaart is van 2012. “De nieuwe kaart is gemaakt met de nieuwste bodemgegevens van Flevoland en nieuwe wetenschappelijke inzichten in de processen die de bodemdaling veroorzaken”, aldus de provincie.

Het rapport meldt dat de meest prominente bodemdaling in de prognose is te vinden in de Noordoostpolder en ten noorden van Dronten. "In deze gebieden levert de veenoxidatie de belangrijkste bijdrage aan de bodemdaling”, zo luiden de bevindingen. Het gebied bij Dronten heeft veen dicht onder het maaiveld. Dit veen oxideert, het verbindt zich met zuurstof waardoor het in feite verdampt. Het gebied ten noorden van Dronten stond ook al in de prognose uit 2012. Toen werd er ook nog een flinke bodemdaling voorspeld voor een gebied ten westen van Swifterbant. Deze daling bij Swifterbant komt niet terug in de prognose van 2023. "Waarschijnlijk omdat de voorspelde bijdrage van compactie veel geringer is”, schrijven de onderzoekers. Ofwel: de grond wordt minder samengedrukt of samengeperst dan verwacht. In het onderzoek is het stedelijk gebied niet meegenomen. "Dat komt omdat de bodem in het stedelijk gebied niet de oorspronkelijke zeebodem is maar daar is andere grond opgebracht”, aldus de provincie, "Dat maakt het vrijwel onmogelijk om een goede verwachting van de bodemdaling in stedelijk gebied in kaart te brengen. De nieuwe kaart is opgesteld door Deltares, TNO en WUR. De provincie gebruikt de uitkomsten bij het opstellen van plannen voor het landelijk gebied. Het waterschap onderzoekt de invloed van de bodemdaling op het watersysteem. De provincie benadrukt dat bodemdaling niet nieuw is voor Flevoland: "Sinds de drooglegging in de vorige eeuw is de bodem flink gedaald, op sommige plaatsen ruim een meter. De gevolgen daarvan zijn op verschillende plaatsen in Flevoland goed te zien. Zowel op landbouwgronden als in natuurgebieden.”