De veiligheidsregio gaat onder andere over de brandweer.
De veiligheidsregio gaat onder andere over de brandweer. Foto: ©maartenheijenk

Gemeente Dronten moet bijlappen en vraagt veiligheidsregio om minder ambities

112

DRONTEN - Veiligheidsregio Flevoland had vorig jaar een tekort van 1,6 miljoen euro. De gemeente Dronten moet daarom 144-duizend euro bijlappen. Voor de komende jaren vragen B en W aan de veiligheidsregio om alsjeblieft wat zuiniger te zijn.

In de veiligheidsregio werken diverse besturen en diensten samen als het gaat om onder andere brandweerzorg, rampen- en crisisbeheersing, openbare orde en veiligheid. 

In Flevoland dacht de veiligheidsrisico vorig jaar 2,2 miljoen euro tekort te komen door onder andere loonstijging en inflatie. Het werd uiteindelijk 1,6 miljoen euro. De gemeenten hoesten dit bedrag op volgens een eerder vastgestelde verdeelsleutel.

Ravijnjaar

Voor de komende jaren stuurt de gemeente Dronten, als de gemeenteraad akkoord gaat, een brief naar de veiligheidsregio. B en W willen in die brief wijzen op het te verwachten financiële tekort van de gemeenten in de periode 2025-’28. Ze omschrijven 2026 zelfs als ‘ravijnjaar’. 

Als het aan Dronten ligt past de veiligheidsregio haar ambities hierop aan: “Totdat helder is welke maatregelen het Rijk treft om de gemeenten te compenseren.”