Urk
Urk ©maartenheijenk.nl

Dronten kent in maart groei van aantal WW-uitkeringen

Algemeen

DRONTEN - Het aantal WW-uitkeringen in de gemeente Dronten is de afgelopen maand toegenomen van 1.007 naar 1.014. Ook ten opzichte van een jaar geleden is er sprake van een kleine toename. Toen waren er 1.110 WW-uitkeringen.

Persbericht UWV:

Het aantal lopende WW-uitkeringen bedroeg eind maart 2017 11.099 voor de provincie Flevoland. Dit zijn 141 uitkeringen meer dan een maand eerder (1,3%). Maart 2016 waren er in Flevoland 12.101 lopende WW-uitkeringen. In een jaar tijd is er een daling van 1.002 uitkeringen (-8,3%) te zien.

In geheel Nederland waren er eind maart 2017 414.750 uitkeringen. De afname van het aantal WW-uitkeringen voor geheel Nederland komt met 11,8% op jaarbasis hoger uit dan in Flevoland. Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, komt daarmee uit op 5,1% voor Flevoland en 4,6% voor geheel Nederland.

In vergelijking met een jaar eerder daalde in maart 2017 het aantal WW-uitkeringen in alle gemeenten in Flevoland. De daling van het aantal WW-uitkeringen op jaarbasis was relatief het grootst in de gemeenten Urk (-31,0%) en Noordoostpolder (-12,4%).

Voor de gemeente Zeewolde (-5,5%) was de daling relatief gezien het geringst. In januari 2017 kende Zeewolde echter als enige gemeente nog een stijging van de WW-uitkeringen op jaarbasis. In absolute aantallen was de daling van het aantal uitkeringen in de gemeente Almere het grootst (-445).

Bouwnijverheid

De daling van het aantal WW-uitkeringen op jaarbasis is in vrijwel alle sectoren in Flevoland zichtbaar. De grootste daling deed zich voor in de sector bouwnijverheid (-32%). In de industrie blijft de daling sterk achter (-0,1%) en in de sector vervoer en opslag is sprake van een kleine toename (+0,7%).

In absolute aantallen was de daling van het aantal WW-uitkeringen in Flevoland het grootst in de financiële en zakelijke diensten (-297), gezondheidszorg, welzijn & cultuur (-292) en de handel (-175).

Administratief personeel

Nederland telt anderhalf miljoen personen met een economisch-administratief beroep. Ruim de helft daarvan bestaat uit lagere tot middelbare beroepen.

Tussen 2013 en 2016 daalde het aantal arbeidskrachten met een lager/middelbaar administratief beroep landelijk met 5%. Dit komt vooral door automatisering en digitalisering. Laagopgeleiden zijn dan ook oververtegenwoordigd in de WW vanuit deze beroepsgroep.

In maart 2017 ontvingen 2.012 personen in Flevoland met een administratief beroep een WW-uitkering. Voor de beroepen financieel administratief medewerker, secretaresse en receptionist zijn overstapberoepen in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat een overstap naar werken in een klantcontactcentra voor veel administratieve krachten kansrijk is.

Economisch-administratieve beroepen

De vraag naar personeel met een functie op hoger/wetenschappelijk niveau met een economische-administratieve beroep neemt toe. Controle van gegevens, analytische vaardigheden en advies aan klanten zijn zaken die nog niet volledig geautomatiseerd kunnen worden.

Beroepen met goede kansen op een baan zijn onder andere hypotheekadviseurs, assistent-accountant en –controller en registeraccountant. Bovenstaande informatie komt voort uit de Factsheet arbeidsmarkt Administratieve beroepen.