Ap de Boer
Ap de Boer Archieffoto: ©maartenheijenk

Werkgroep geluid windparken stopt: “Gemeente schoffeert en misbruikt ons”

Gemeente

DRONTEN - De door de gemeente Dronten ingestelde werkgroep geluidsmetingen stopt ermee. Hans van Veen, Eddy Vulperhorst en Ap de Boer praatten met de gemeente mee over het geluid van de windturbines. “Wij trekken onze handen af van de deze opdracht”, schreven zij gisteren aan B&W en de gemeenteraad. Het drietal voelt zich door de gemeente geschoffeerd en misbruikt.

De werkgroep werd eind 2022 ingesteld. Wethouder Lazise Hillebregt (D66) schreef toen aan de gemeenteraad dat zich drie inwoners hadden aangemeld. Ze meldde dat de rol van de werkgroep beperkt zou zijn en dat álle inwoners geïnformeerd moesten worden: “Omdat de werkgroep geluidsmetingen uit een klein aantal personen bestaat, het onderwerp complex is en er zorgen zijn onder inwoners over ervaren geluidsoverlast.”

Transparant proces

Volgens de werkgroepleden is de groep samengesteld “met de gedachte dat het een transparant proces zou worden en er daarmee helderheid zou zijn over de neutraliteit van de uitkomsten” van de geluidsmetingen. De groep werd door de gemeente betrokken bij de selectie van twee gespecialiseerde bedrijven. Deze doen sindsdien op verschillende locaties in de gemeente Dronten metingen.

De werkgroep moest vrijdag in DeDrontenaar.nl lezen dat er op 27 mei een bijeenkomst is, waar Dronten informatie krijgt over de metingen. “Inwoners en geïnteresseerden krijgen de eerste, voorlopige bevindingen van de in juni 2023 gestarte geluidsmetingen van de specialisten van DGMR en Sensornet toegelicht”, zo citeerde deze krant B en W.

Niet meer betrokken

Na het lezen van dat artikel trekt de werkgroep zich terug. Het doel om de geluidsmetingen transparant aan inwoners te presenterende is volgens De Boer, Vulperhorst en Van Veen mislukt: “Wij trekken onze handen af van de deze opdracht, omdat wij in de eindfase niet meer betrokken zijn bij de uitkomsten.”

Het trio kondigt aan straks de analyses rondom de geluidsmetingen te verwerpen: “Wij zullen dat actief uitdragen.” Ze vinden dat hun naam door de gemeente onrechtmatig aan het windmolenproject is verbonden ‘met (potentiële) reputatieschade’.

Infoavond

Windplan Blauw.
Raad van State kan maar moeilijk tot uitspraak komen over Windplan Blauw 13 uur geleden
Feest bij de Warmonderhof.
Wat is er zondag te doen? Eeuwfeest Warmonderhof, Opwekking, tennis 14 uur geleden
Afbeelding
Gemeente sloopt bieb Swifterbant: Dorpsbelangen kan vergaderen in MFC 14 uur geleden