Directeur Anke Weeda van De Meerpaal.
Directeur Anke Weeda van De Meerpaal. ©maartenheijenk.nl

De Meerpaal over theaterprogramma zonder subsidie: „Dat kan bijna niet”

Cultuur

DRONTEN - De gemeente Dronten heeft enkele jaren geleden haar subsidie voor de theaterprogrammering van De Meerpaal teruggedraaid van 44.000 naar 0 euro per jaar. Het theater heeft het daardoor financieel gezien moeilijk en directeur Anke Weeda wil hierover in gesprek met de gemeente.

„Een volwaardig professionele theaterprogrammering is in een gemeente als Dronten niet mogelijk zonder programmeringssubsidie", denkt Anke Weeda. Financieel draait het theater van De Meerpaal de afgelopen jaren dan ook met verlies, ook al is het aantal voorstellingen uit risico-overwegingen al teruggebracht van meer dan 110 naar circa 70.

De directeur van De Meerpaal zit regelmatig rond de tafel met haar collega’s uit Almere, Lelystad en Emmeloord. Ze constateert dat het in Almere en Lelystad grotere achterban hebben, maar dat de omvang van de gemeenten Dronten en de Noordoostpolder kleiner is en het voor deze theaters moeilijker is volle zalen te krijgen.

Plan van aanpak

Toch kreeg De Meerpaal in december de opdracht van wethouder Ton van Amerongen om met een plan van aanpak te komen om de commerciële activiteiten kostendekkend te maken. Ook het theater valt wat de wethouder betreft onder die commerciële activiteiten.

Dat plan van aanpak moest in het eerste kwartaal van 2017 bij de gemeente worden ingeleverd. Anke Weeda heeft zich keurig aan die deadline gehouden, maar wil er in de openbaarheid nog niets over zeggen: „Dat ligt nu bij de gemeente.”

In gesprek

Wel zegt ze dat De Meerpaal voor het theater verschillende scenario’s heeft uitgewerkt. Bij al die scenario’s blijft het moeilijk om voor een dorp met een achterban van 41.000 inwoners zonder subsidie een goed programma samen te stellen: „Dat kan bijna niet. En daar gaan we over in gesprek.”

„We hebben een goede relatie met de gemeente en de wethouder”, kijkt Anke Weeda vooruit naar dat gesprek. Bovendien weet ze dat de gemeente en De Meerpaal in principe op dezelfde lijn zitten: „We willen allemaal het theater voor Dronten behouden.”

Geen versobering

De directie van De Meerpaal zoekt de oplossing onder andere in een intensievere samenwerking met de theaters in de regio. Aan versobering van het programma wordt voorlopig niet gedacht: „Het gaat economisch weer beter en we hopen dat dit z’n weerslag krijgt in het theaterbezoek. Zeker in het jubileumjaar willen wij echt onze nek uitsteken en een mooi theaterprogramma neerzetten.”

Met een versobering van het programma zou De Meerpaal bovendien de opgaande lijn van het theaterbezoek in gevaar brengen. Vorig jaar trok het theater ruim 15.000 bezoekers, een toename van 4% ten opzichte van het jaar daarvoor. De bioscoop kende een groei van 2,2%.

Bedrijven terughoudend

Voor wat betreft de zakelijke evenementen merkt De Meerpaal dat bedrijven terughoudend zijn: „De economie trekt aan, maar er zijn heel veel evenementenlocaties. En dan blijkt Dronten niet altijd de meest voor de hand liggende plek te zijn. De Randstad is toch meer trendy.”

„Regionale, Flevolandse partijen weten De Meerpaal uitstekend te vinden, voor landelijke partijen is dat lastiger”, beseft Anke Weeda.

De Meerpaal

De Meerpaal 50 jaar

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 18 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 18 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 19 uur geleden