Een archieffoto van de gestolen trekker.
Een archieffoto van de gestolen trekker. Van Woerden Flevo BV

Stefan van Woerden over gestolen trekker: „Mensen met verstand van zaken”

112

BIDDINGHUIZEN - De medewerkers van Van Woerden BV uit Biddinghuizen snapten er niets van, toen ze vanochtend aan het werk wilden langs de A27. De trekker die daar gisteravond nog stond, was opeens verdwenen. Bij nader onderzoek bleek dat-ie waarschijnlijk gestolen is.

Het betrof een Fendt Farmer 104S. DeDrontenaar.nl sprak erover met Stefan van Woerden.

Een gestolen trekker… wat is er gebeurd?
Stefan van Woerden: „We zijn aan het beregenen in Almere. Daar staat een trekkertje met een pomp. Die staat er al een paar dagen te pompen omdat de gewassen vocht nodig hebben, anders kan het zaad niet kiemen. We hadden het gisteravond om kwart voor elf aangezet en toen we er vanochtend om acht uur kwamen, waren de trekker en de pomp weg.”

Hoe is dat gedaan?
„We zagen wat sporen lopen naar de snelweg, want hij stond tegen de A27 aan, vlakbij een viaduct. Dat spoor eindigt bij de snelweg, dus het ziet ernaar uit dat hij daar opgeladen is.”

Was er verder nog schade?
„De machine is netjes afgemonteerd.”

Dus het is iemand geweest die weet waar-ie het over heeft?
„Precies, je ziet gelijk dat het mensen met verstand van zaken zijn.”

Hoe groot is de schade?
„Zo’n trekker is 3- à 4.000 euro. Er zijn ook een paar onderdelen weg, dus dan loop je zomaar richting 5.000 euro schade.”

Op zich valt dat dus nog wel mee.
„In verhouding is het inderdaad geen hele dure trekker. Het is nog net geen oldtimer, maar als je kijkt naar waarde van onze trekkers, dan hebben ze gelukkig de oudste meegenomen.”

Gebeurt zoiets vaker?
„Je hoort het een enkele keer. Bij ons ging het tot nu toe altijd goed. De politie is er bij geweest. Je hoopt dat het nog goed komt, maar de kans dat hij niet terug komt schat ik hoger in dan dat we ‘m terugkrijgen.”

Voor alle zekerheid heb je toch maar een oproep geplaatst op Facebook?
„Zo langs de snelweg mòet iemand het gezien hebben en je hoort wel eens dat een diefstal opgelost wordt via de social media. Dus ach, je probeert wat. Het is inmiddels al door veel mensen bekeken, dat gaat hard. Misschien dat een stukje op jullie site ook helpt.”

Heb je enig idee wat een dader ermee doet. Is zo’n trekker voor eigen gebruik, voor de handel?
„Dat weet je natuurlijk niet. Je hoort wel eens over export. Het kan ook zijn dat er volgende week opeens een trekker te koop staat op internet. Zeg het maar…”

Wat dacht je vanmorgen?
„Het is gewoon vervelend. Je bent aan het beregenen, nu staat alles stil en moet je weer een andere trekker regelen. En juist op de momenten dat je aan het beregenen bent, heb je alle materialen en trekkers nodig. Dus qua werk komt het niet uit.”

Heb je even gevloekt?
„Nee, dat viel wel mee. Je bent wel wat gewend. Uiteindelijk is het maar een stuk ijzer en is de schade te overzien. Het is vooral de frustratie: die jongens komen daar vanochtend en dan staan ze daar op Hemelvaartsdag… Dat is wel vervelend.”

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 22 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 23 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 23 uur geleden