Frans van de Wetering van IJsselland Ontwikkeling.
Frans van de Wetering van IJsselland Ontwikkeling. ©maartenheijenk.nl

Zeilenmakersgilde blij met energiezuinige woningen op plek van hoogbouw

Algemeen

DRONTEN - In de wijk De Gilden gaat IJsselland Ontwikkeling na de zomer beginnen met de bouw van 29 zeer energiezuinige woningen in het project Gildenhof. De omwonenden, met name de bewoners van de Zeilenmakersgilde, zijn er blij mee. Aanvankelijk stonden op deze locatie namelijk appartementen en hoogbouw gepland.

Het project wordt gerealiseerd ten noorden van de winkels en de scholen in Dronten-west, vlakbij het spoor. „Het lukte niet om op deze locatie hoogbouw te realiseren”, zegt gemeentelijk projectontwikkelaar Murk Falkena.

Buurt enthousiast

Omdat het huidige plan afwijkt van de oorspronkelijk planning, moest er een planologische procedure worden doorlopen. „Maar de buurt heeft enthousiast gereageerd”, vertelt Falkena.

„Ze zijn er blij mee, vooral omdat het minder woningen zijn geworden, omdat ze lager zijn en omdat ze door het nieuwe wijkje heen kunnen kijken.” Projectontwikkelaar Frans van de Wetering: „Er zit veel licht en lucht in het plan.”

Geen Gamma-schuttingen

Het wordt een buurtje zonder doorgaand verkeer en met veel groen. De kavels worden compleet afgewerkt, inclusief de heggen. De bewoners krijgen daarbij een instandhoudingsplicht. „Om te voorkomen dat het een dorp met Gamma-schuttingen wordt.”

De huizen krijgen allemaal een tuin op het zuiden en op de achterdaken worden per woning 23 zonnepanelen geplaatst. De huizen krijgen geen gasaansluiting, worden extreem geïsoleerd en opgewarmd met een luchtwarmtepomp. „Bij normaal energiegebruik is de geproduceerde energie meer dan wat de mensen gebruiken”, weet Van de Wetering.

Nog maar 2 woningen vrij

Door deze energiemaatregelen kunnen de kopers een aanzienlijk hogere hypotheek krijgen. Mede hierdoor zijn er al 22 woningen verkocht en 5 onder optie. Er zijn er dus nog maar 2 vrij. De woningen kosten 169.500 tot 184.000 euro.

Woningbouwprojecten