Bas van den Dries en Edwin Buijnink bij hun Ford Sierra in de modder.
Bas van den Dries en Edwin Buijnink bij hun Ford Sierra in de modder. ©maartenheijenk.nl

Edwin geeft gas, Bas stuurt en samen beleven ze veel lol aan de autocross

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Bas van den Dries en Edwin Buijnink zijn allebei 27 jaar en zijn met z’n tweeën steevast van de partij tijdens de autocrosses van De Flintstones in Biddinghuizen. Samen beleven ze daar veel lol aan. Alhoewel… vorige week zaterdag kwamen ze er in de modder nauwelijks doorheen.

Bas woont in Dronten en is boer. Edwin komt uit Zeewolde en werkt voor de luchtmacht. DeDrontenaar.nl sprak het duo zaterdag in Biddinghuizen, nadat duidelijk was geworden dat ze de cross niet zouden uitrijden.

Met z’n tweeën autocrossen, hoe werkt dat?
Edwin: „Ik geef gas en Bas stuurt. We hebben er een Engels stuurhuis in gezet, zodat de bijrijder kan sturen. Het gaspedaal hou je origineel.”

Hoe ben je ertoe gekomen om zo’n duo-auto te bouwen?
Bas: „Toen deze klasse een jaar of zes geleden naar Biddinghuizen kwam, werd ik opgebeld: we hebben niet genoeg auto’s, wil jij er even eentje bouwen. Dat hebben we toen gedaan en we zijn er nooit meer mee gestopt.”

Iedereen heeft in deze klasse gelijke kansen?
Edwin: „Alle auto’s zijn gelijk, het zijn allemaal Sierra’s, dus het gaat allemaal in principe even hard.”
Bas: „Je kan met een Sierra van 400 euro gewoon winnen. Dat is het mooie: je hoeft er geen duizenden euro’s in te stoppen.”

Wat is de lol?
Edwin: „Je moet het samen doen, je moet een beetje op elkaar ingespeeld zijn.”
Bas: „Als het droog is, dan kan het met z’n tweeën behoorlijk hard. Dan rij je 90, misschien zelfs 100 per uur. Als dat goed gaat… dat geeft een kick. Achterwielaandrijving en ‘m dan de bocht ingooien, dat is mooi!”

Zit er veel tijd in het sleutelen?
Edwin: „Dit is nu de tweede auto die we hebben gebouwd sinds zes jaar. Aan de eerste hebben we eigenlijk vrij weinig hoeven sleutelen.”
Bas: „Ach, soms wel, soms niet. Er sneuvelt soms wel eens wat. Deze wagen hebben we net gebouwd in een dag of drie, maar er gaat wel eens een motorblok stuk of er vliegt een koppakking uit. Je moet wel kunnen sleutelen, anders hoef je niet aan autocrossen te beginnen.”

En al dat werk voor twee autocrosses per jaar in Biddinghuizen?
Edwin: „We rijden twee keer per jaar in Biddinghuizen. Daarnaast ook bij de Foute Cross in Lopik en af en toe Emmeloord ofzo, maar normaal gesproken drie keer per jaar.”

Wat is er leuker, rijden of sleutelen?
Bas: „Rijen, dat is niet zo moeilijk! Alhoewel… vandaag weet ik het niet.”
Edwin: „Vandaag is het erg nat, dat is eigenlijk niet meer leuk. Er is niet doorheen te komen, daar heeft zo’n Sierra gewoon te weinig PK’s voor.”

De Flintstones vieren dit weekeinde hun 45-jarig bestaan. Wat vind je van deze club?
Edwin: „Top! Het draait allemaal om vrijwilligers en het is prachtig wat ze tot stand brengen. Maar wat vandaag betreft: van mij had het afgelast mogen worden. Aan de andere kant begrijp ik ook wel dat ze dit jubileum wilden vieren. En het was gisteravond èrg gezellig, dat kan ik je verzekeren!”

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 19 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 19 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 20 uur geleden