Torenbosje
Torenbosje archieffoto

Plan voor een poel in het Torenbosje na anderhalf jaar toch nog afgeblazen

Algemeen

DRONTEN - Anderhalf jaar zijn de vrijwilligers van het Torenbosje bezig geweest met hun plan om een poel te graven in het bos. De stichting Projecten Rondom Het Greppelveld heeft het project nu alsnog afgeblazen. Dit is gebeurd nadat het bestuur van waterschap Zuiderzeeland alle verantwoordelijkheid voor eventuele wateroverlast op het bordje van de stichting heeft geschoven.

Het Torenbosje ligt langs de Elburgerweg, halverwege tussen Dronten en Elburg. Om dit bosje aantrekkelijker te maken leek het de stichting Projecten Rondom het Greppelveld leuk om een poel graven. Het naastgelegen akkerbouwbedrijf van Carolien en Ruud Graumans heeft zich daar steeds tegen verzet, uit vrees voor wateroverlast.

Bezwaren afgewezen

De stichting kreeg zonder probleem haar omgevingsvergunning, ook al omdat de poel niet heel groot zou worden. De bezwaren van de buurman werden door de gemeente en de provincie afgewezen.

Tijdens die procedure bleek vorig jaar dat het Torenbosje een aparte vergunning moest aanvragen bij waterschap Zuiderzeeland. Een extern bureau concludeerde dat de poel niet tot wateroverlast bij de buren zou leiden en daarom werd ook deze vergunning verleend.

Aanvullende voorwaarden

Toen er opnieuw bezwaar werd ingediend, bleek het waterschap een procedurele fout te hebben gemaakt. Het bestuur van het waterschap kwam daarop opeens met aanvullende voorwaarden. „Als er tòch wateroverlast zou komen, zouden wij daarvoor aansprakelijk zijn”, legt bestuurslid Annie Haverkort-Cortvriendt uit.

De stichting wenste die verantwoordelijkheid niet te dragen: „Want tot nu toe heeft die buurman geregeld wateroverlast, terwijl die poel er nog helemaal niet is. Dus als hij straks wateroverlast heeft, moeten wij bewijzen dat het niet door die poel komt… Dan blijven we tot sint-juttemis onenigheid houden met die buurman. Dat willen we niet en daarom hebben we in overleg met Staatsbosbeheer en met de jurist van Staatsbosbeheer gezegd: we graven de poel niet.”

Nieuwe plannen maken

Wat gaat er nu gebeuren? „We hebben alle buren uitgenodigd voor een bijeenkomst”, antwoordt Annie Haverkort, „Daar gaan we samen met de buurt kijken hoe we het plan gaan veranderen.”

Volgens het bestuurslid is er van ruzie met de buurman geen sprake: „Nee, we hebben geen ruzie. We vinden het alleen jammer dat het zover gekomen is. Er is heel veel onderzoek gedaan, ook door externe bureaus, en we betreuren het dat hij geen vertrouwen heeft in wat die instanties zeggen.”

Meer dan duizend euro

De vrijwilligers hebben niet alleen veel tijd in het plan gestoken, het heeft ook veel geld gekost. „We moesten bijvoorbeeld een archeologisch onderzoek laten verrichten. Dat heeft meer dan duizend euro gekost.”

Toch maakt Annie Haverkort niemand verwijten: „Maar natuurlijk ben je teleurgesteld.”

Torenbosje