Newzad Abdullah (midden).
Newzad Abdullah (midden). Klaas Huisman

Reaal Dronten komt twee keer terug van een achterstand, maar 3x is te veel: 2-3

DRONTEN - Reaal Dronten staat na vier wedstrijden nog steeds op nul punten. Tegen VV Oene kwamen de Drontenaren in eigen huis twee keer terug van een achterstand. De derde keer lukte dat niet. Eindstand: 2-3.

Reaal Dronten - VV Oene 2-3 (0-1)

In een boeiende en meeslepende wedstrijd heeft Reaal Dronten totaal onnodig en onverdiend met 2-3 van vv Oene verloren. De Reaalisten kenden een valse start, maar herpakten zich daarna goed en waren zelfs lange tijd de bovenliggende partij.

Na een afwezigheid van vijf jaar maakte in de tweede helft de magische parel Newzad Abdullah weer zijn rentree op de voetbalvelden. Met twee prachtige doelpunten leek Newzad Zaki Abdullah het team op sleeptouw te nemen, maar met de veilige haven in zicht viel vlak voor tijd het derde doelpunt van vv Oene aan de andere kant en bleven de dappere Reaalisten met lege handen achter.

Een sensationeel voetbalverhaal vol met passie, hartstocht en emotie met als hoogtepunt natuurlijk The Comeback of Newzad Abdullah.

Opstelling Reaal Dronten

Angelo Brink, Brett Eijkelboom, Mark de Ridder, Stefan Yu (30e Branko Huiberts), Sedrion Isidora, Azad Abdullah (65e Stefan Wermers), Gio Wegman, Remco Drenth, Danny Mol, Adil Elmorabit, Jeremy Santana (45e Newzad Abdullah).
Wissels: Newzad Abdullah, Stefan Wermers, Branko Huiberts, Ihsan Turan.
Gele kaart: Gio Wegman
Rode kaart: Branko Huiberts
Trainers: Carl Aventurin en Martin Hoogendoorn
Verzorger: Dorian van Gasteren
Assistent scheidsrechter: Arno van 't Hul

Nadat het tweede elftal van Reaal Dronten met 4-2 van WVF had gewonnen ontstond er een gezellige drukte rondom het hoofdveld waar ongeveer 150 toeschouwers op deze wedstrijd waren afgekomen.

Het zit de Reaalisten de laatste weken niet echt mee, maar toch blijft de harde kern dit team door dik en dun ondersteunen.

Onder een aangenaam najaarszonnetje beklom ik de perstribune op de Red Black Devils Hill waar het altijd goed vertoeven is Het was wel even wennen om Reaal op eigen veld in het geel zwarte uittenue te zien.

Valse start

De Reaalisten kwamen voortvarend en opportunistisch uit de startblokken toen Remco Drenth meteen vanaf de aftrap op avontuur ging, maar zijn vernuftig stiftje werd een eenvoudige prooi voor de doelman van vv Oene. Het publiek kreeg nu ook de smaak te pakken en gingen massaal achter de duivels staan.

Aan de andere kant kreeg vv Oene een vrije trap te nemen waarna een kopbal rakelings naast het doel ging. In de 5e minuut kwamen de duivels totaal onnodig door een enorme verdedigingsfout op een 0-1 achterstand. Tijdens het uitverdedigen dwars door het centrum ging het gigantisch mis en werd deze foutieve bal door Unenaar Jesse Teeuwen onderschept en eenvoudig langs doelman Angelo Brink tegen de touwen geschoten voor de onverwachtse 0-1 achterstand.

Vanaf dit moment trokken de Oenenaren zich terug in de verdedigende stellingen en namen de Reaalisten het initiatief over.

Sterke fase

Ondanks deze snelle 0-1 achterstand herpakten de Reaalisten zich weer en waren er mooie aanvalsgolven met kleine kansjes te zien. Met name over de flanken lieten Danny Mol en Jeremy Santana snelle acties zien waarbij de spits Adil Elmorabit werd gezocht.

De Reaalisten lieten verzorgd opbouwend voetbal zien en verschenen regelmatig dreigend voor het Oene doel. In de 15e minuut glipte de opkomende back Sedrion Isidora op volle snelheid door de Oene defensie en gingen alle alarmbellen af toen Danny Mol en Jeremy Santana voor het doel opdoken, maar de inzet van Jeremy Santana werd ternauwernood tot corner verwerkt.

Even later was Jeremy Santana iedereen te snel af waarna diens schot rakelings voorlangs het doel zeilde. In de 30e minuut kreeg Sedrion Isidora het opnieuw op zijn heupen waarna Gio Wegman een afvallende bal op zijn pantoffel nam. Met zijn vingertoppen tikte de doelman van Oene het venijnige schot over de lat.

Besluiteloosheid

In deze fase hing de gelijkmaker in de lucht, maar liet de eindpassing telkens te wensen over en oogden de Reaalisten besluiteloos voor het doel. Tot aan het strafschopgebied waren de duivels heer en meester, maar echte grote kansen werden er niet gecreeerd.

Je zag aan de gebaren langs de lijn dat niet alle opdrachten goed werden uitgevoerd. Trainer Carl Aventurin bracht ondertussen met Branko Huiberts voor Stefan Yu een andere centrale verdediger in het team.

Langs de kant begrepen de supporters deze wissel niet goed omdat Stefan Yu best zijn mannetje stond, maar achteraf bleek dat trainer Carl Aventurin een duidelijke disciplinaire statement wilde afgeven.

In de 44e minuut lieten Sedrion Isidora en Gio Wegman een vloeiende vlot lopende aanval zien waarna Jeremy Santana in stelling werd gebracht, maar diens inzet werd ternauwernood tot corner verwerkt.

Bij deze actie raakte Jeremy Santana geblesseerd waarna hij niet meer verder kon en Newzad Abdullah werd klaargestoomd. Met een 0-1 achterstand gingen we rusten.

Newzad Abdullah

De gehele eerste helft waren de ogen al naar de dug out richting Newzad Abdullah gericht. Het was vijf jaar geleden dat Newzad Abdullah wegens acute nierfalen zijn voetballoopbaan bij Asv Dronten moest beeindigen. Na een succesvolle niertransplantatie ging Newzad weer volop in training om aan zijn comeback toe te werken.

Toen Newzad Abdullah in de rust aan zijn warming up begon scandeerde het Dronter publiek al zijn naam, maar vooral voor zijn naaste familieleden en broer Azad Abdullah moet het een heel bijzonder moment zijn geweest. Dit was voor het eerst dat de beide broers samen in het eerste elftal zouden uitkomen.

Supersterk Reaal

De Reaalisten begonnen fanatiek, furieus en ontketend aan de tweede helft waarbij vooral de centrale as Mark de Ridder, Azad Abdullah, Remco Drenth en de opkomende backs Brett Eijkelboom en Sedrion Isidora het team op sleeptouw namen. Er werden pittige fysieke duels uitgevochten waarbij deze wedstrijd langzaam begon te kantelen.

Voetbalsprookje

Alle ogen waren op Newzad Abdullah gericht want zal deze speler na vijf jaar weer zijn niveau kunnen halen? In de 52e minuut gingen de rillingen over het sportpark toen Danny Mol een bevlieging kreeg en de bal panklaar op Newzad Abdullah legde.
Toen Newzad Abdullah met een simpele intikker de 1-1 gelijkmaker scoorde ontplofte het sportpark en was iedereen buiten zinnen.

Helaas konden de supporters niet lang van deze gelijkmaker genieten of de Oenenaren kwamen via Youri Schuring op een 1-2 voorsprong. Hier ging een schot van Oenenaar Jasper Mostert aan vooraf die tegen de paal uiteen spatte waarna Youri Schuring in de rebound alert reageerde door de 1-2 tegen de touwen te schieten.

Meteen vanaf de aftrap trokken de Reaalisten weer ten aanval waarbij Newzad Abdullah met een snelle actie iedereen achter zich liet, maar de doelman van vv Oene op zijn weg vond.

Heksenketel

In de 62e minuut raakte het gehele sportpark buiten zinnen en werd Newzad Abdullah door iedereen in zijn armen gesloten. Hier ging een schitterende aanval over vele schijven aan vooraf waarbij verdediger Sedrion Isidora met een weergaloze actie over de linkerflank diepe indruk maakte.

Deze opkomende back met de look a like van Clarence Seedorf fopte zijn directe tegenstanders door vervolgens Adil Elmorabit aan te spelen die op zijn beurt ineens die dekselse Newzad Abdullah volgelvrij voor het Oene doel zag opduiken. Iedereen hield nu zijn adem in terwijl Newzad met een strakke schuiver de doelman kansloos liet voor de bevrijdende 2-2 gelijkmaker en deze treffer uitbundig met zijn vrienden en familie langs de kant vierde.

Spannend en hectisch

Plotseling leken de rood zwarte duivels door te drukken en doken Adil Elmorabit, Danny Mol en Newzad Abdullah dreigend op voor het doel, maar het vizier stond niet op scherp. Aan de andere kant waren er ook kansjes voor vv Oene te zien waarbij een kopbal naast ging en een listig balletje op het dak van het doel belandde.

Bij Reaal Dronten stond doelman Angelo Brink wederom een ijzersterke wedstrijd te keepen. Helaas ging het in de 84e minuut uit een corner opnieuw mis en kwamen de rood witte Oenenaren via een rake kopbal van Benjan Smit op een 2-3 voorsprong. Deze tegentreffer was een enorme domper voor het hardwerkende team van trainer Carl Aventurin.

In een spannende slotfase zette Reaal nog eens aan en volgde er slotoffensief waarbij beide teams kansen kregen. Reaal doelman Angelo Brink bracht met een geweldige reflex in twee instanties redding waardoor de duivels nog mochten blijven hopen. Een listige bekeken vrije trap van Adil Elmorabit werd met de vingertoppen door de doelman van Oene uit zijn doel geranseld waarna Remco Drenth en Newzad Abdullah dichtbij de gelijkmaker kwamen.

In alle tumult liep Branko Huiberts nog tegen een rode kaart aan en probeerde trainer Carl Aventurin met omzettingen iets te forceren, maar het wilde niet meer lukken.

Tranen in de ogen

Na afloop zaten de Reaalisten er helemaal doorheen en hadden de meeste spelers de tranen in hun ogen staan. Deze onterechte 2-3 nederlaag is keihard aangekomen omdat het voetbal en de teambeleving hartverwarmend was.

Na afloop stond Newzad Abdullah er beteuterd en teleurgesteld bij want dit had eigenlijk de bekroning op zijn comeback moeten zijn. Hij voelde dat de gelijkmaker eraan zat te komen en bleef als een sluwe vos positie zoeken om het derde doelpunt te maken, maar het heeft helaas niet zo mogen zijn.

Toch ben ik zo ontzettend blij om hier weer te staan en om weer bij het teamproces betrokken te zijn.....hier heb ik zolang naar toe geleefd. Ik ga de komende weken keihard trainen en nog veel doelpunten voor Reaal maken besluit Newzad.

Man of the match: De magische parel Newzad Abdullah!

Verbitterd

Trainer Carl Aventurin was verbitterd en teleurgesteld, maar zag ook veel goede dingen en ziet dit team enorme stappen vooruit maken. We zitten nu in de hoek waar de klappen vallen, maar eens zal het kwartje goed vallen en zullen wij de vruchten van dit proces gaan plukken. Wij moeten hier samen doorheen en blijven knokken en geloven in het einddoel aldus Carl Aventurin.

Ik ben trots op deze jongens want ze hebben vandaag alles gegeven. Het voetbalgedeelte is best goed, maar we missen een stukje ervaring en routine in het veld en zijn nog niet volwassen en slim genoeg om een wedstrijd veilig over de streep te trekken, maar dit gaat goedkomen en hoort bij het groeiproces aldus trainer Carl Aventurin.

Volgende week speelt Reaal een uitwedstrijd bij ZAC Zwolle en daarna een uitwedstrijd bij vv Hattem. Ik wens de rood zwarte duivels alle succes toe en hoop dat de eerste punten dan zullen worden gepakt. Over drie weken is deze verslaggever er weer bij als Reaal in de streekderby thuis speelt tegen Swift'64.