Myrthe Dam
Myrthe Dam

Smit, Andeweg, Kruik en Stoop winnen brons op vier keer 100 meter vrijeslag

Sport

NIJMEGEN - Cynthia Smit, Lisanne Andeweg, Dagmar Kruik en Danique Stoop hebben namens de Zuiderzeezwemmers een bronzen medaille veroverd op de vier keer honderd meter vrijeslag. Dat gebeurde tijdens de Gelderse kortebaankampioenschappen in Nijmegen.

Verslag Zuiderzeezwemmers:

Tijdens de Gelderse Kampioenschappen in Nijmegen verraste Myrthe Dam een ieder door zich bij de junioren met een geweldig pr naar het zilver te zwemmen op de 50m schoolslag. Bij de jeugd won Hilde Jonkman zilver op de 100m rugslag.

Het dames 4x100m vrijeslag estafetteteam knokte voor wat ze waard zijn, wat werd beloond met een mooie bronzen plak. Voor Danique Stoop leverde dit kampioenschap een recordaantal medailles op: 13, waarvan 12 op individuele afstanden en één met het estafetteteam.

Tijdens het tweede GK-weekeinde kortebaan in Nijmegen, zetten de Zuiderzeezwemmers hun jacht naar persoonlijke verbeteringen en medailles goed voort. Samen met honderden zwemmers van zo’n 40 clubs uit Gelderland streden ze weer om de beste plekken in het klassement. Bij de tien medailles van het eerste weekend konden nog eens 9 medailles worden opgeteld, waaronder de bronzen plek voor het dames estafette team.

Persoonlijke resultaten

Yoren van Aalst verscheen bij de junioren als eerste Zuiderzeezwemmer aan de start en zwom een pr op de 200m wisselslag van 2.50.42 (7e). Vervolgens was het de beurt aan Danique Stoop, haar eerste afstand voor deze dag was de 200m schoolslag, ze stond als 7de geplaatst en zou een pittige strijd moeten strijden voor een hogere klassering, toch kreeg ze dit voor elkaar en met een flinke verbetering van haar inschrijftijd zette ze de derde tijd neer in 2.44.61.

Niet al te lang daarna startten er drie dames op de 50m vlinderslag. Stoop haar meest favoriete afstanden, tevens had ze hier een titel te verdedigen. In een hele mooie tijd van 28.10 was ze iedereen weer te snel af en had ze voor de zoveelste keer haar kampioenschapstitel te pakken.

Cynthia Smit en Dagmar Kruik deden het hier ook buiten gewoon goed, beide dames verbeterden hun tijd naar respectievelijk 31.39 en 32.03. Het programma erna verscheen Ilmar Stoop aan de start, hij was ivm afzeggingen als reserve zwemmer toegevoegd aan het programma van de 400m vrijeslag bij de jeugd en zette er een tijd van 4.37.12 (7e) op de klok.

Zeven dames

Voor de 100m vrijeslag hadden zich zeven dames van de Drontense club weten te plaatsen. Als eerst verscheen Myrthe Dam bij de jongste junioren aan de start, zij zwom een geweldig sterke race en wist haar serie te winnen en haar persoonlijke tijd met 3 seconden te verbeteren naar 1.15.09 (8e) een geweldige prestatie.

Suzanne Vesseur zette een tijd van 1.14.21 neer. In de categorie jeugd was het Hilde Jonkman die aan tikte in een pr van 1.04.57 (7e) en bij de dames senioren zwom Lisanne Andeweg 1.03.96, Cynthia Smit 1.00.55 een pr (8e) , Dagmar Kruik 1.00.25 ook een pr (6e) en Danique Stoop won het brons in 59.75.

Op de 100m vlinderslag zette Ilmar Stoop een tijd van 1.07.24 (7e) neer. Op de 200m rug was Cynthia Smit de snelste Zuiderzeezwemster in een tijd van 2.35.29 gevolgd door Hilde Jonkman in 2.37.06 waarmee zij bij de jeugd helaas net naast het podium belandde en Danique Stoop tikte aan in 2.37.42. Zij kon op deze afstand beslist niet alles geven om haar teamgenoten niet teleur te stellen in de estafette die nog zou moeten worden gezwommen.

Brons voor estafetteteam

Na een zwaar programma voor een aantal dames, die hierbij de druk van medaille kansen op de estafette in het laatste programma met zich mee droegen, wisten zij toch een medaille te veroveren. Zij deden dit in een superspannende estafetterace op de 4x 100m vrijeslag waar Smit, Andeweg, Kruik en Stoop hun inschrijftijd verbeterden naar 4.02.79 en het brons mee naar huis mochten nemen.

Alle vier de dames zwommen ijzersterk, voor slot zwemster Danique Stoop was het een zware taak om er voor te zorgen dat ze het podium daadwerkelijk zouden bereiken.

Myrthe Dam

Myrthe Dam die voor het eerst deelnam aan een GK nu ze tot de junioren behoort, heeft haar visite kaartje afgegeven. Met 6 startbewijzen en 5 prachtige persoonlijke verbeteringen, heeft ze een mooie start gemaakt. In de eerste serie van het eerste zondag programma zette ze meteen alweer een enorm pr van maar liefst 16 seconden op de klok op haar 200m vrijeslag in een tijd van 2.42.54 waarmee ze 5de werd.

Op deze afstand lieten de overige ZZZ dames de volgende tijden noteren, Danique Stoop 2.11.08 dit was goed voor het brons , Cynthia Smit 2.13.67 een keurige 5de plaats, Dagmar Kruik 2.20.33 en Hilde Jonkman 2.23.94 een pr (7e).

Hilde Jonkman

Op de 100m rug was er weer een medaille voor Hilde Jonkman ze won heel netjes het zilver in een tijd van 1.12.33, Danique Stoop liet een tijd van 1.09.51 noteren en Cynthia Smit van 1.10.56. Op de 200m vlinder leek de concurrentie groter dan ooit voor Stoop, dit maakte haar extra tevreden met haar tijd van 2.32.43 wat zilver waard was.

Op de 400m wisselslag verscheen Ilmar Stoop weer aan de start hij zwom zich in een pr en een tijd van 5.19.00 naar een mooie 4de plaats in het klassement.

Geweldige prestatie

Op de 50m schoolslag verraste Myrthe Dam een ieder om zich met een 7de inschrijftijd heel knap naar het zilver te zwemmen in een pr van drie seconden en een tijd van 42.60. Ook de dames Stoop en Kruik deden het bijzonder goed op deze slag, Stoop miste het goud op tweehonderdste maar was heel erg blij met haar tijd van 33.56 en het daarbij behorende zilver, Kruik zwom een prachtig pr van 35.80 in een bijzonder sterke en goed uitziende race.

Yoren van Aalst zette ook weer een pr op de klok nu op de 50m vrijeslag, hij deed dat in 31.17 en Ilmar Stoop zwom zich naar een mooie tijd van 26.83.

Voor de Zuiderzeezwemmers was dit weer een bijzonder geslaagd kampioenschap, waarbij ze in de medaille spiegel met 19 medailles op de 9e plaats eindigden.

 Het estafetteteam van de Zuiderzeezwemmers.