Aat de Jonge en Leen Verbeek bij de laatste herbenoeming van de burgemeester.
Aat de Jonge en Leen Verbeek bij de laatste herbenoeming van de burgemeester. © Eelco Lindhout

Commissaris van de Koning: „Dronten heeft geen grootschalige problemen”

Algemeen

LELYSTAD - Commissaris van de Koning Leen Verbeek bevestigt dat er bestuurlijke problemen zijn in Dronten. Hij vindt die problemen echter niet dusdanig groot, dat hij in moet grijpen. Verbeek denkt dat de gemeenteraad van Dronten de problemen zelf kan ‘managen’.

Chris Jansen (PVV) heeft de heer Verbeek al twee keer schriftelijke vragen gesteld over de vermeende bestuurscrisis in Dronten. Vandaag voelde hij de Commissaris van de Koning aan de tand in een interpellatiedebat.

Angst, intimidatie en onzekerheid

Jansen sprak over ‘een bestuurlijke chaos’ in de gemeente Dronten. In zijn ogen is er sprake van angst, intimidatie en onzekerheid: „Inwoners verliezen het vertrouwen in de politiek. Ondernemers zijn bang voor represailles zodra zij uit de school klappen. Ambtenaren zijn bang dat ze hun baan verliezen als ze ermee naar buiten treden.”

Verbeek antwoordde dat het normaal is dat er binnen een gemeente conflicten en vertrouwenskwesties ontstaan: „Het is aan de gemeenteraad om daar een discussie over te voeren en te bepalen of er ingegrepen moet worden. Ik kijk of die spelregels normaal worden gehanteerd. Mijn conclusie is dat dat hier het geval is.”

Geen aanleiding

„De raad heeft besloten geen extern onderzoek te laten doen. Wie ben ik dan om te zeggen: dat zou u wel moeten doen? Dan moet ik daar echt meer aanleiding voor hebben. En die is er niet. Ik snap dat er problemen zijn, maar de raad is van mening dat zij mans genoeg is om daarmee om te gaan. Ik heb geen aanleiding om te veronderstellen dat dat niet kan.”

Chris Schotman (CDA) wilde weten waarop de heer Verbeek zijn mening baseert. „Daarover kan ik niet te veel in detail treden”, was het antwoord, „Maar ik heb niet alleen naar de pers gekeken. Ik heb wel degelijk de burgemeester gesproken, ik heb wel degelijk wethouders gesproken, ik heb wel degelijk een aantal andere contacten gehad. Ik heb zelfstandig een oordeel kunnen vormen.”

Zorgen in Dronten

Volgens Leen Verbeek is het begrijpelijk dat minderheden niet altijd blij zijn als ze hun zin niet krijgen. „Het gaat niet om blij zijn of niet blij zijn of om wel of niet je zin krijgen. Het gaat om de zorgen die er zijn in Dronten zelf”, reageerde mevrouw Schotman.

„U heeft mij niet horen zeggen: er is niets aan de hand”, aldus Verbeek, „U heeft mij horen zeggen: dat wat er aan de hand is, vind ik proportioneel.”

Aat de Jonge

Als het gaat om het functioneren van burgemeester Aat de Jonge, herinnerde de Commissaris van de Koning eraan dat er door de gemeenteraad nooit twijfels zijn geuit bij diens benoeming en herbenoemingen: „En de laatste herbenoeming van de burgemeester is zeer recent.”

Vertrouwenspersoon

De klokkenluidersregeling voldoet volgens Verbeek in Dronten aan alle wet- en regelgeving. PVV’er Chris Jansen plaatste echter zijn vraagtekens bij de vertrouwenspersoon. Die zou in Dronten onderdeel zijn van het conflict en daardoor niet vertrouwd worden.

De heer Verbeek gaf daarop geen reactie.

Collegecrisis

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 18 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 19 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 19 uur geleden