Femke Verhoef
Femke Verhoef ©maartenheijenk.nl

Monument voor overleden kind wordt stenen zuil, omgeven door drie elementen

Algemeen

DRONTEN - Er komt een monument voor het overleden kind op begraafplaats De Wissel. De initiatiefnemers hebben vandaag hun handtekeningen gezet onder een overeenkomst met de gemeente Dronten. Het monument moet volgend jaar december klaar zijn bij wereldlichtjesdag.

Het monument is een initiatief van beheerder Henk Keijzer van de begraafplaats en Karin Hofstede en Femke Verhoef van Volatus Uitvaartzorg. Zij hebben samen met Pien Gouka Monuta en Yarden een stichting opgericht om het monument te kunnen realiseren.

Uitgehouwen zuil

Het eigenlijke monument wordt een uitgehouwen zuil, geschonken door steenhouwerij Van Ommen. Daar omheen komen drie elementen. „Die staan symbool voor vader - moeder - kind èn voor de drie-eenheid vanuit het geloof, want ook daar hebben we rekening mee gehouden”, aldus Karin Hofstede.

Het geheel wordt ontworpen door Carla Renkema van Brink & Fleer. Dit architectenbureau heeft ook de naastgelegen urnenmuur ontworpen. „We willen het niet in het wilde weg plaatsen. De huidige begraafplaats is prachtig in balans en daarom hebben we gestreefd naar verbinding met de omgeving, zodat het een mooi geheel wordt en blijft.” Ook hoveniersbedrijf Anno 2000 is bij het plan betrokken.

Een plekje geven

Het monument is vooral bedoeld voor overleden kinderen, die geen graf hebben. „We willen het zo mooi mogelijk maken, met name voor alle ouders die dit verdriet te dragen hebben. Wij willen die ouders een plekje geven, waar ze hun kind kunnen gedenken en herdenken.”

De zuil en de drie elementen krijgen een plaats vlakbij de urnenmuur, op de plaats waar afgelopen zondag wereldlichtjesdag werd gehouden. Op die plek werden vanochtend ook de handtekeningen gezet.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 18 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 18 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 19 uur geleden