Afbeelding
Wim Kapteijn

Onze Dorpskwis ook in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant!

Algemeen

Op 16 juni is het zo ver: de eerste versie van Onze Dorpskwis voor gemeente Dronten. De dorpskwis is een fenomeen dat in Brabant al jaren ongekend populair is. Die avond gaan de deelnemende teams op een zelf gekozen locatie de kwisvragen beantwoorden en de ‘doe-opdrachten’ uitvoeren. Deze doe-opdrachten zijn trouwens niet op de zelf gekozen locatie maar kunnen verspreid over de gemeente liggen. Dus niet zoals bij een pubquiz waarbij alle teams in dezelfde ruimte aanwezig zijn. In dit geval wordt de kwis gespeeld bij iemand thuis, in de kantine van de sportvereniging of de kroeg op de hoek. Alle denkbare hulplijnen (internet, familie, vrienden) mogen ingeschakeld worden. De vragen hebben betrekking op de 3 kernen in de gemeente. Dat maakt Onze Dorpskwis uniek in Nederland; er is geen andere dorpskwis waarbij men er meerdere kernen bij betrekt.

Dorpsquiz

Stichting Onze Dorpskwis bestaat uit (van onder naar boven): Janny Kapteijn, Marianne Beekmans, Marlijn van de Rijdt (links), Martin van Alfen, Ilonka Evans, Mirjam Verschuren en Dirk Visser (de laatste drie ontbreken op de foto).

Een team moet minimaal uit 8 personen bestaan, maar hoe groter hoe beter want hoe meer teamleden hoe groter de kans dat binnen de beschikbare tijd alle vragen beantwoord en opdrachten uitgevoerd kunnen worden. Hoe gevarieerder de samenstelling van het team, hoe groter de kans is om er met de overwinning van door te gaan. Het betreft namelijk vragen over (de geschiedenis van ) alle drie de dorpen, algemene kennisvragen, puzzels, nieuwsfeiten van het afgelopen jaar, specifieke kindervragen, fotoherkenningsopdrachten en een geheime opdracht die ergens in de gemeente door één van de teamleden uitgevoerd moet worden. Op zondagmiddag 27 mei is er een gezellige bijeenkomst waarop nadere uitleg over de kwis wordt gegeven. Van ieder team verwachten wij dat een kleine afvaardiging aanwezig is zodat een joker in de wacht wordt gesleept die tijdens de kwisavond op 16 juni ingezet kan worden. De uitslag van Onze Dorpskwis wordt bekend gemaakt tijdens een feestelijke avond op 30 juni.

Hopelijk is dit het begin van een succesvolle traditie. Uden in Brabant heeft een vergelijkbaar aantal inwoners als Dronten. In december deden 175 team mee aan de dorpskwis. Voor de eerste editie in Dronten hoopt het bestuur op ongeveer 40 teams.

Inschrijven kan via de website www.onzedorpskwis.nl. De kosten voor deelname bedragen € 25, - per team. Sponsors kunnen zich ook via de website aanmelden.

Onze Dorpskwis