Asv Dronten boekt eenvoudige 2-0 overwinning op hekkensluiter FC Zutphen

DRONTEN - Asv Dronten heeft vanmiddag eenvoudig met 2-0 gewonnen van hekkensluiter FC Zutphen. De eindstand stond na 34 minuten al op het scorebord door doelpunten van Martijn Timmer en Kevin van der Vlag.

Asv Dronten - FC Zutphen 2-0 (2-0)

Na een onstuimige roerige en veelbesproken week boekt een dominant Asv Dronten een simpele en eenvoudige 2-0 overwinning op de rode lantaarndrager FC Zutphen. Door deze zuinige 2-0 overwinning blijven de groen witten op de vijfde plek staan in de eerste klasse.

Het talrijke publiek kreeg een sterke, aantrekkelijke en levendige eerste helft en een zeer matige en rommelige tweede helft te zien. De doelpunten van Martijn Timmer en Kevin van der Vlag vielen in de eerste helft en waren van grote schoonheid.

Vlak voor rust lieten de Zutphenaren even hun tanden zien, maar met een flinke dosis passie, strijd en inzet hield Asv Dronten de touwtjes strak in eigen handen. In een slordige tweede helft bleef Asv Dronten de bovenliggende partij maar vergaten de Drontenaren de score op te voeren.
Een meeslepend emotioneel wedstrijdverslag over opgekropte gevoelens, onbegrip, verontwaardiging en een vleugje optimisme.

Opstelling Asv Dronten

Eser Elmali, Laurens Brouwer, Rik Breemhaar, Maurizio Sleurink, Ingmar Koster, Vincent ter Burg, Jodi de Boer, Martijn Timmer, Niek Telgen (80e Lucky Akot), Kevin van der Vlag en Jeroen van der Meer.
Wissels: Klaas Koster, Dirk van Driest, Ricardo Talu, Bob Breemhaar, Lucky Akot, Niels Spaapen en Fabian van der Meijden.
Gele kaarten: Laurens Brouwer en Vincent ter Burg.

Opstelling FC Zutphen

Marijn Sangers, Jocko Koster, Radjindher Banwari, Daniel Opoku, Aldo Joaquim, Muhammad Kaya (75e Mehmet Arslan), Luuk Meijer (75e Thomas Theloesen), Niek Bakkerweerd (55e Rick Vlutters), Hidde Ruessink, Jelle Macare en Thomas Nijkamp.
Wissels: Niels van Mourik, Thomas Theloesen, Mehmet Arslan en Rick Vlutters.
Gele kaarten: Aldo Joaquim, Muhammad Kaya, Luuk Meijer en Jelle Macare.
Geblesseerd/geschorst: Sebastiaan van Laar, Joost van Vliet en Moussa Nahinama.
Trainers: Taco Lourens en Ruben Klaver
Keeperstrainer: Niels van Mourik
Teammanagers: David Bickes, Terry Klein Nagelvoort en Joop Keijzer.
Medische staf: Freddy van den Bosch en Loek van der Heyden.

De scheidsrechter: Dhr. R. Weiland
De Assistenten: Dhr. P. de Jong en Dhr. H.G. van Diepen
Toeschouwers: 300

Onrust

Er was de afgelopen week onrust en consternatie in het groene bastion toen bleek dat de nieuwe hoofdtrainer in een openhartig indringend gesprek aan drie spelers duidelijk maakte dat er geen toekomst meer voor hun was weggelegd en dat ze beter naar een andere club konden uitkijken. De supporters houden nu hun hart vast en vrezen een totale leegloop bij Asv Dronten terwijl iedereen zo beretrots op dit team is.

Het aangekondigde vertrek van verdediger Tibor Liska terug naar zijn geboorteland Hongarije was geen verrassing en ook de overstap van spits Kevin van der Vlag naar hoofdklasser SDC Putten is een begrijpelijke stap, maar om je vaste doelman Eser Elmali, rechtsback Laurens Brouwer en linksback Maurizio Sleurink de wacht aan te zeggen kwam als een donderslag bij heldere hemel en riep alom onbegrip en verontwaardiging op.

Bedrukte gezichten

Bij aankomst in het groene bastion merkte ik weinig van de onrust en werd er geen onvertogen woord gezegd, maar de teleurgestelde blikken in de ogen van sommige spelers zeiden genoeg.

Het is een normale gang zaken dat er ieder jaar spelers vertrekken en andere nieuwe spelers weer aankomen waaien, maar nu is iedereen bang dat er meer spelers zullen volgen en dit herkenbaar Drontens team uiteen zal vallen. Niemand zit in Dronten op een vreemdelingenlegioen te wachten en iedereen wil graag met dit team verder bouwen aan een stabiele en evenwichtige toekomst.

Snelle voorsprong

Voor ongeveer 300 toeschouwers werd er op een zonnig en gezellig sportpark onder toeziend oog van de nieuwe trainer Pim Kaagman afgetrapt. Vanwege een schorsing van Chris van Maanen mocht de dissident Maurizio Sleurink zijn opwachting centraal in de verdediging maken.

In een open aantrekkelijke en levendige eerste helft was er niets meer van de onrust en onvrede te merken. De groene polderboys kwamen in de tweede minuut op een 1-0 voorsprong toen Jodi de Boer met een vlijmscherpe steekbal Martijn Timmer vogelvrij voor het doel wist te zetten. Met een simpele strakke schuiver in de korte hoek scoorde Martijn Timmer in de tweede minuut de snelle 1-0 voor Asv Dronten.

Balcirculatie

Met snelle vlotlopende aanvalsgolven gingen de groen witten op zoek naar meer doelpunten en werden de Zutphenaren teruggedrongen en op eigen helft vastgezet. Een schitterende dieptepass van Vincent ter Burg op Kevin van der Vlag werd ternauwernood onderschept waarna een inzet van Jeroen van der Meer met de nodige moeite tot corner werd verwerkt.

Vanaf het middenveld zorgden Martijn Timmer en Vincent ter Burg voor een onophoudelijke toestroom van crossballen en dieptepasses richting de frontlinie. Een venijnige vrije trap van Kevin van der Vlag spatte uiteen op de vuisten van de doelman die even later in actie moest komen om Jeroen van der Meer en Martijn Timmer van het scoren te houden. In de spits sleurde, draaide en kapte Kevin van der Vlag zich een kwartslag in de ronde waardoor de Zutphenaren zich geen raad wisten.

Dissidenten

Gaandeweg ging deze verslaggever met totaal andere ogen naar de vertrekkende spelers kijken en dan zul je net zien met hoeveel passie Maurizio Sleurink en Laurens Brouwer hun toegevoegde waarde lieten zien. Het gehele seizoen ging de noeste verdediger Laurens Brouwer voorop in de strijd en vandaag was hij wederom de grote aanjager.

In de eerste helft zorgden Rik Breemhaar en Maurizio Sleurink voor het slot op de deur en bleef het ijzeren gordijn hermetisch gesloten. De opkomende backs Ingmar Koster en Laurens Brouwer zorgden voor een constante aanvoer richting de frontlinie. Met een vleugje weemoed bleef ik Laurens Brouwer en Maurizio Sleurink in de gaten houden.

Kansjes

Tot aan de 28e minuut was het een eenrichtingsverkeer en beperkte het hardwerkende en zwoegende FC Zutphen zich tot verdedigen om de Dronter aanvalsgolven af te kunnen stoppen. Er waren een paar mooie steekballetjes van Martijn Timmer, Vincent ter Burg en Jodi de Boer te zien maar helaas kwamen Jeroen van der Meer, Kevin van der Vlag en Martijn Timmer niet tot scoren.

Een schitterende dieptebal kwam precies op maat bij Jeroen van der Meer terecht waarna diens schot rakelings voorlangs zeilde.

Plaagstootjes

In de 28e minuut deed zich de enigste grote kans voor FC Zutphen zich voor toen een indraaiende vrije trap van Daniel Opoku een rommelige scrimmage voor het Dronter doel veroorzaakte. In een kluwen van spelers doken daar de Zutphenaren Niek Bakkerweerd, Jelle Macare en Thomas Nijkamp dreigend op, maar hun kopballen en inzetten werden ternauwernood geblokt en weggewerkt.

Kort hierop moest doelman Eser Elmali in actie komen om een poging van Niek Bakkerweerd te verijdelen en deed dit met verve. Met name over de flanken probeerden de Zutphenaren via Aldo Joaquim, Daniel Opoku en Jelle Macare gevaar te creeeren, maar de Dronter verdedigers Ingmar Koster, Laurens Brouwer, Maurizio Sleurink en Rik Breemhaar hielden eenvoudig stand en gaven niets prijs.

Wereldgoal

Gaandeweg namen de Drontenaren het heft weer in handen en het initiatief helemaal over. Na een snelle actie van Niek Telgen werd Jeroen van der Meer gevonden die vervolgens door de doelman van FC Zutphen werd gestuit.

In de 34e minuut lag Jeroen van der Meer op volle snelheid toen hij op randje strafschopgebied hardhandig door een verdediger onderuit werd gehaald. Het was de specialist Kevin van der Vlag die zich nu kwam melden om vervolgens uit stand deze vrije trap oogstrelend met uiterste precisie in de kruising te deponeren voor de dikverdiende en verlossende 2-0 voorsprong.

Dit schitterende doelpunt van Kevin van der Vlag zal nog lange tijd bij de Dronter supporters op hun netvlies blijven hangen. Vlak voor rust hing ook het derde doelpunt in de lucht en oogde de verdediging van FC Zutphen chaotisch en paniekerig. Met een 2-0 voorsprong voor Asv Dronten gingen we rusten.

Tweede helft

In een slordige en matige tweede helft vergaten de polderboys de score op te voeren. De Zutphenaren kwamen er niet meer aan te pas en werden de duimschroeven aangezet.

Slechts heel sporadisch kwamen de Zutphenaren er dreigend uit, maar het stond tactisch en organisatorisch goed bij Asv Dronten.

Haperende aansluiting

Doordat de polderboys nu te gehaast en te snel op de aanval wilden spelen haperde de aansluiting en ontstond er een rommelig spelbeeld. Het Dronter offensief leverde een paar mooie kansen op, maar helaas vonden Jeroen van der Meer, Martijn Timmer en Kevin van der Vlag de doelman van FC Zutphen op hun weg.

Een vlammend schot van Jeroen van der Meer werd met de vingertoppen door Zutphen doelman Marijn Sangers over de lat getikt en een buitenspeldoelpunt werd terecht afgekeurd. De polderboys creeerden genoeg kansen, maar vergaten de score op te voeren en hebben geen koele goaltjesgetter die het verschil voorin kan maken.

Stuiptrekkingen

In een alles of niets offensief probeerde FC Zutphen nog iets terug te doen waarbij Asv Dronten doelman Eser Elmali stijlvol een vrije trap van Zutphenaar Muhammad Kaya tot corner wist te verwerken. In de 70e minuut kwam Asv Dronten met de schrik vrij toen verdediger Ingmar Koster met een charge Aldo Joaquim ten val bracht, maar tot ieders opluchting ging de bal niet op de stip en kreeg FC Zutphen geen strafschop te nemen. Bij een kopbal van Mehmet Arslan moest Eser Elmali nog een keer in actie komen, maar dit waren de laatste stuiptrekkingen van FC Zutphen.

De energieke Dronter verdediger Ingmar Koster speelde met zijn hart en ziel en gooide deze wedstrijd alles in de strijd. Soms ging de hardwerkende Ingmar Koster net iets over het randje, maar met zijn wedstrijdinstelling stal hij de harten van het publiek.

Middenveld

Het Dronter middenveld onder aanvoering van de uitblinkers Vincent ter Burg en Martijn Timmer verdient een groot compliment. In de slotfase stapelden de fouten bij FC Zutphen zich op en kreeg Asv Dronten nog een paar mooie kansen.

Langs de lijn liepen de jeugdspelers Lucky Akot, Dirk van Driest en Klaas Koster zich warm en was er een glimpje van de toekomst te zien, maar helaas zou Dirk van Driest nog niet in actie komen. Ondertussen was Lucky Akot nog voor de moegestreden en leeggespeelde Niek Telgen in het team gekomen en werd er nog een dubieus buitenspeldoelpunt van Vincent ter Burg afgekeurd.

De groene brigade boekt een eenvoudige en simpele 2-0 overwinning op de rode lantaarndrager en blijft op de 5e plek staan. Voor tegenstander FC Zutphen ziet het er somber en zorgelijk uit nu vandaag Vroomshoopse Boys verrassend met 2-0 van Nunspeet hebben gewonnen.

Tussen hoop en vrees

Na afloop stonden de Dronter supporters bezorgd en verontwaardigt voor zich uit te kijken, want ze hadden genoten van de vertrekkende spelers Maurizio Sleurink, Kevin van der Vlag en Laurens Brouwer.

Het is nu zaak voor de TC om de vaste eigen Dronter spelers zoals Niek Telgen, Vincent ter Burg, Chris van Maanen, Rik Breemhaar, Martijn Timmer, Jeroen van der Meer, Ingmar Koster, Brian Harpe en Jodi de Boer binnenboord te houden en daaromheen verder uit te bouwen.

Volgens insiders is de club naarstig op zoek naar een nieuwe doelman en een veelscorende spits om de selectie aan te vullen. Er komt met Dirk van Driest en Klaas Koster een goede jeugdlichting aan en dan moet het mogelijk zijn om volgend seizoen met een herkenbaar Dronter team weer goed mee te draaien in de eerste klasse oost.

Man van de wedstrijd

Bij Asv Dronten ontpopte de architect Vincent ter Burg zich als man van de wedstrijd. Vincent ter Burg speelde een perfecte en foutloze tweede helft en nam het team ook in moeilijke fases op sleeptouw. Bij FC Zutphen zorgde aanvaller Aldo Joaquim voor het meeste gevaar.

Volgende week speelt Asv Dronten een thuiswedstrijd tegen subtopper DETO uit Vriezenveen. Aanvang is 14:30 uur. De voorbeschouwing volgt later.