Wethouder Ton van Amerongen (VVD)
Wethouder Ton van Amerongen (VVD) © Eelco Lindhout

Presentatie van de jaarcijfers is weer een feestje voor wethouder Van Amerongen

Gemeente

DRONTEN - Het begint een mooie traditie te worden: de wethouder van financiën van de gemeente Dronten, die met een glimlach van oor tot oor de jaarstukken presenteert. Gisteren was het weer zover. „De vermogenspositie die al heel positief was, wordt nòg positiever”, glunderde Ton van Amerongen (VVD).

„Dronten heeft een periode van groei in het vooruitzicht”, juicht het college. Het totale eigen vermogen bedroeg op 31 december ruim 90 miljoen euro: „Daarmee is het eigen vermogen van Dronten met meer dan 20% toegenomen.”

Eigen geld

„De meeste gemeentes hebben een financieringstekort, die moeten altijd geld lenen als ze een investering willen doen. Wij kunnen eigenlijk alles financieren met ons eigen geld”, ging de wethouder verder, „Dat mag je schetsen als positief of negatief, maar in ieder geval hebben wij niet het probleem dat we geld uit de markt moeten trekken.”

„We hebben gekeken of we de leningen die we nog hebben vervroegd kunnen aflossen. Maar dat had weer een negatieve impact vanwege boeterentes die je dan moet betalen. Dat gaan we dus niet doen.”

Winst van 20 miljoen

„Het is een beetje een aparte jaarrekening geworden”, biechtte de wethouder wel eerlijk op. Door veranderde regelgeving worden de inkomsten uit grondverkoop op een nieuwe manier in de administratie verwerkt.

„Dat resulteert in een winst van - schrik niet - twintig miljoen euro”, aldus Van Amerongen, „Dat is echt een toename van ons vermogen. Alleen zie je dat niet op onze bankrekening. Het is meer een papieren vermogen.”

Tekorten sociaal domein

Een smetje op de jaarrekening zijn de tekorten binnen het sociaal domein. De wethouder stelt voor om voor de komende periode 5 miljoen euro te storten in een reservepotje voor dat sociaal domein.

Daarnaast wordt er 5 miljoen gereserveerd voor het grondbedrijf en gaat er 10 miljoen in de reserves van de gemeente.