Ladies Circle in winkelcentrum Suydersee.
Ladies Circle in winkelcentrum Suydersee. ©maartenheijenk.nl

VVD en Leefbaar Dronten willen onbeperkt koopzondagen, ChristenUnie trapt op de rem

Algemeen

DRONTEN – Van de drie partijen die sinds de gemeenteraadsverkiezingen het college van B en W vormen, zijn VVD en Leefbaar Dronten vóór een wekelijkse koopzondag. De derde (ChristenUnie) is er juist op tegen. Het coalitieakkoord van deze drie partijen houdt zich op de vlakte. Daarom stellen wij in onze zomerenquête de vraag: hoe denkt u over de koopzondagen?

Dronten telt op dit moment veertien koopzondagen. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart waren vijf van de acht partijen het eens met de stelling ‘Winkels in de gemeente Dronten mogen elke zondag open zijn’. Alleen CDA en ChristenUnie waren tegen.

Verzoek afgewezen

Kort na de verkiezingen wees het ‘oude’ college van B en W een verzoek om verruiming van de koopzondagen af. Vooral de supermarkten, tuincentra, meubelzaken en bouwmarkten hadden gevraagd om meer koopzondagen. Andere winkels vroegen om op koopzondagen om tien uur open te mogen gaan in plaats van twaalf uur.

De komende periode komt er, zo blijkt uit het coalitieakkoord, een pilot met betrekking tot de koopzondagen.

Zomerenquête

Verkiezingsbeloften

Stelling: Winkels in de gemeente Dronten mogen elke zondag open zijn.

D66 - helemaal eens

Het is niet aan de overheid, maatschappelijke of religieuze instellingen om de openingstijden van winkels te bepalen. D66 vindt dat winkeliers dat prima zelf kunnen bepalen. Het vergroot ook de aantrekkelijkheid van winkelcentra.

VVD - helemaal eens

De VVD Dronten wil ondernemers de vrijheid geven om ook op zondag open te zijn. Er wordt nu door inwoners goed gebruik van gemaakt én het trekt ook mensen uit omliggende gemeenten. Hiervan profiteren onze winkeliers.

Leefbaar Dronten - helemaal eens

Het is niet meer van deze tijd dat de overheid zich bemoeit met openingstijden en dagen van winkels en winkelcentra! Zeker gelet op de concurrentie van internet.

PvdA - eens

De winkeliers moeten dat onderling op een goede manier regelen, rekeing houdend met de belangen en mogelijkheden van alle berokkenen.

SP - eens

Grote winkelketens hebben minder moeite om alles rondom opening op zondag te regelen. Dat geeft een groot voordeel op de kleinere ondernemers. Toch zijn er ook geluiden vanuit deze doelgroep om de openingstijden te verruimen. Open op zondag? Het mag.

GroenLinks - neutraal

Dat supermarkten open zijn voldoet aan een vraag en vinden we prima. Voor de overige winkels vinden we de huidige 14 zondagen voldoende. GroenLinks gunt ook de winkeliers hun vrije weekend.

CDA - helemaal oneens

Het CDA hecht aan de zondagsrust. De huidige afspraak van 14 koopzondagen is voldoende en geeft blijk van respect voor inwoners die hechten aan de zondagsrust en er wordt rekening gehouden met de kleine middenstanders met weinig of geen personeel.

ChristenUnie - helemaal oneens

De ChristenUnie is niet voor koopzondagen. Wij zien een gezamenlijke wekelijkse rustdag als positief in onze hectische maatschappij. Het aantal van 14 koopzondagen willen wij niet verder uitbreiden, ook met het oog op kleine winkeliers.

Coalitieakkoord

Letterlijke tekst uit het coalitieakkoord van VVD, ChristenUnie en Leefbaar Dronten:

Verbinden van onze maatschappelijke waarden Met respect voor elkaars vrijheden vinden gewetensvrijheid, godsdienstvrijheid en ondernemersvrijheid elkaar in onze gezamenlijke maatschappelijke waarden. Waar het gaat om balans tussen zondagsrust en zondagsopenstelling kijken we goed naar de effecten van het meebewegen en hoe dit past bij onze historie en toekomst. We hebben met elkaar ontdekt hoe je met elkaar nog verder in gesprek gaat en elkaar betrekt. Door geleidelijke verandering, openstelling vanaf 12.00 uur en passend om te gaan met aanlevertijden en het vergunnen van evenementen kunnen we rekening houden met elkaars vrijheden. We starten een pilot om deze weg te verkennen. De evaluatie gaat in goed overleg met samenleving, college en raad.

Zomerenquête

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 22 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 23 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 23 uur geleden