Jong en oud leefde zich uit tijdens de graffiti-workshop in Dronten.
Jong en oud leefde zich uit tijdens de graffiti-workshop in Dronten. ©maartenheijenk.nl

Erik Leif Andreassen verzorgt workshop: „Zelfs het koninklijk huis doet aan graffiti”

Cultuur

DRONTEN - Erik Leif Andreassen is graffiti-artiest. Waar veel collega’s er ’s nachts op uit trekken om in stiekem muren en objecten te beschilderen, heeft de voormalig inwoner van Ketelhaven een graffitibedrijf. Hij is docent en maakt muurschilderingen in opdracht van bijvoorbeeld overheden, verzorgt workshops, kinderfeestjes en personeelsfeesten.

De in Zwolle wonende Noorse artiest was vorige maand te gast bij de gemeente Dronten. Tijdens de open dag van de gemeente verzorgde hij op het Meerpaalplein, vlak voor de ingang van het gemeentehuis, een graffiti-workshop. „Jullie mogen op een echte graffitimuur iets moois creëren”, kondigde de gemeente aan. DeDrontenaar.nl sprak met Andreassen.

Wat doet een graffiti-artiest precies?
Erik Leif Andreassen: „Ik maak muurschilderingen met de spuitbus en ik geef veel workshops op scholen, asielzoekerscentra en noem maar op.”

En wat doe je vandaag in Dronten?
„Ter gelegenheid van de open dag heeft de gemeente Dronten mij uitgenodigd om een workshop te houden. Vooral om de kinderen te laten zien dat je met een spuitbus ook gewoon hele mooie dingen kunt maken, dat graffiti niet altijd illegaal hoeft te zijn.”

Maar de lokale overheid is toch bijna per definitie de ‘vijand’ van een graffiti-artiest?
„Nee, daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ik maak zelf veel muurschilderingen, ook in tunnels en dergelijke, maar dan in opdracht van bijvoorbeeld gemeentes of scholen.”

Betekent zo’n overheidsopdracht geen beperking voor je creativiteit?
„Af en toe wel. Het gebeurt meestal in samenspraak, maar doorgaans heb ik wel de beslissende stem en bepaal ik zelf wat er op de muur komt.”

Heb je in de gemeente Dronten al muurschilderingen gemaakt?
„Nee, helaas nog niet in Dronten. Dat is wel jammer, want ik ken Dronten goed. Ik woon tegenwoordig in Zwolle, maar ik heb in Ketelhaven gewoond en vroeger in Dronten op het Ichthus College gezeten.”

Hoe zijn de reacties tijdens deze open dag?
„Alleen maar positief. De kinderen vinden het leuk, de ouders vinden het leuk. Je ziet zelf hoeveel animo er is en dat loopt al de hele dag zo door. Kijk maar eens op de wand hoeveel kleuren er al overheen zijn gespoten.”

Zijn het alleen kinderen?
„Nee hoor, ook wel volwassenen. Dus als je het een keer wilt proberen, ben je van harte welkom. Eens moet de eerste keer zijn…”

Hoe staat het met de populariteit van graffiti?
„Ik heb het gevoel dat het steeds populairder wordt. Tijdens Koningsdag heeft de koninklijke familie het afgelopen jaar zelfs meegedaan aan een graffiti-workshop, dus je ziet wel dat het ‘booming’ is. Het is iets van deze tijd.”