Gemeenteraad Dronten.
Gemeenteraad Dronten. ©maartenheijenk.nl

Aan gemeentehuis Dronten is ook in het verleden al voor miljoenen euro’s vertimmerd

Algemeen

DRONTEN - De gemeenteraad beslist vanavond over het voorstel van B en W om het gemeentehuis te verbouwen voor 24,9 miljoen euro. „Na 36 jaar is het gemeentehuis echt toe aan een grote renovatie”, zei wethouder Jaap Oosterveld bij de presentatie van de plannen. B en W doen voorkomen alsof er sinds de officiële opening in 1982 alleen wat marginale veranderingen zijn doorgevoerd. In werkelijkheid is er in de loop der jaren al voor miljoenen euro’s aan het gemeentehuis vertimmerd.

De bouw van het gemeentehuis in 1982 heeft volgens Flevoland Erfgoed omgerekend 7,1 miljoen euro gekost. Uit verklaringen van met name Gauke Zijlstra (oud-gemeentesecretaris) en Hans Engelvaart (oud-wethouder) blijkt dat het gemeentehuis sindsdien meermalen onder handen is genomen.

Niet ter inzage

Het huidige gemeentebestuur geeft geen opening van zaken als het gaat om verbouwingen uit het verleden. De redactie van DeDrontenaar.nl krijgt de stukken ‘na overleg met juridische zaken’ niet ter inzage. De krant moet maar een een beroep doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur, een procedure waarbij de stukken - als het al lukt - pas na geruime tijd beschikbaar komen.

Uit het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw blijkt dat het gemeentehuis in 1988 is voorzien van een carillon en tussen 2001 en 2003 is gerenoveerd. Gauke Zijlstra was tijdens die laatste periode gemeentesecretaris: „We hebben in die tijd op basis van een andere manier van omgaan met inwoners de hele benedenverdieping ingrijpend verbouwd.”

Paar miljoen

Tijdens die opknapbeurt zijn de balies opnieuw ingedeeld, vergaderzalen gerenoveerd, is de raadzaal aangepast en het restaurant bijgebouwd. Zijlstra kan zich geen bedragen herinneren: „Maar het was een stevig bedrag, het ging zeker om een paar miljoen.”

Over die verbouwing weet ook Hans Engelvaart zich te herinneren dat het ingrijpend was: „Er zijn toen tijdelijk ‘yellow cabins’ achter het gemeentehuis neergezet en de gemeenteraad heeft vergaderd in het Almere College en in De Meerpaal.” Ook oud-burgemeester Cees Dekker bevestigt dat de entree en de ‘publieksafdeling’ in die periode helemaal vernieuwd is.

Opvallend is dat bij de verbouwing van begin deze eeuw tal van grote zalen zijn onderverdeeld in kleine hokjes, waaronder spreekkamers. Bij de komende verbouwing wordt die herindeling teruggedraaid en komen er weer grotere ruimtes.

Derde etage

Engelvaart vertelt dat er in de loop der jaren, ook buiten de renovatie van 2001-’03 om, héél veel is verbouwd aan het gemeentehuis. Hij weet te achterhalen dat er al in het begin van de jaren negentig een ingrijpende uitbouw is gerealiseerd. Destijds is er op de derde etage een heel stuk op het bestaande gemeentehuis bijgebouwd. De vloeroppervlak van die verdieping is toen ongeveer verdubbeld.

Een andere grote verbouwing was kort na het aantreden van burgemeester Toine Gresel in 1997. Gresel nam het initiatief voor een ingrijpende reconstructie van de eerste verdieping. De burgemeester richtte onder andere de toenmalige collegekamer in als zijn eigen werkkamer.

Niet onderschatten

Een paar jaar geleden is al het glas vervangen. „Dat moet je niet onderschatten, er is voor ik-weet-niet-hoeveel duizenden euro’s aan glas ingekomen”, weet Engelvaart. Het ging om een duur soort glas, waarbij het doel was om het binnenklimaat te verbeteren: „En het heeft helemaal niets opgeleverd. We hadden beter gewoon zonwering kunnen nemen.”

In die periode zijn ook alle plafonds er uitgegaan, zijn alle deuren vervangen door glazen deuren en is er nieuwe verlichting gekomen: „Niet eens LED-verlichting. Dat was al wel beschikbaar, maar dat durfden ze toen niet aan.”

In stilte

Vorige renovaties van het gemeentehuis hebben nooit voor veel reuring gezorgd. Hans Engelvaart vermoedt dat er potjes voor waren en dat er nooit uitgebreide discussies in de gemeenteraad zijn geweest: „Het is allemaal een beetje in stilte gebeurd.”

„Al met al zijn er al vele miljoenen ingegaan”, zegt de oud-wethouder aan de vooravond van de discussie over de nieuwste renovatie. De nu geplande renovatie gaat ruim 24,9 miljoen euro kosten, een bedrag dat door gemeenteraadsleden vreemd genoeg wordt afgerond naar 24 in plaats van 25 miljoen euro.

Verbouwing gemeentehuis

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 20 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 21 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 21 uur geleden