De boomhazelaar voor de Ichthuskerk.
De boomhazelaar voor de Ichthuskerk. Jaco Houweling

Een boompje opzetten | Boomhazelaar komt oorspronkelijk uit Turkije

Algemeen

DRONTEN - In de bocht van de Roerstraat, voor de Ichthuskerk, staat de boom van deze maand: een boomhazelaar. De boomhazelaar komt hier van nature niet voor maar is aan het einde van de 16e eeuw door Carolus Clusius naar Nederland gebracht. 

Clusius was toen hoogleraar in Leiden en directeur van de Leidse Hortus. De boomhazelaar wordt ook wel Turkse hazelaar genoemd omdat de boom oorspronkelijk in Turkije voorkomt. Naast de boomhazelaar en de paardenkastanje bracht deze mijnheer ook de tulp naar Nederland.

De noot van deze soort hazelaar is goed eetbaar maar klein en de schil is vaak erg hard. Wilt u echt hazelaarnoten verzamelen om te eten dan moet u de hazelaarstruiken opzoeken. Op verschillende plaatsen in Dronten zijn deze, ook in het openbaar groen, aangeplant.

Boomkwekers zetten soms de struikvorm van de hazelaar op een onderstam van boomhazelaar. Dit enten doen ze, zodat er Ć©Ć©n boompje ontstaat dat de goede eigenschappen van beide planten heeft.

In het voorjaar zijn de hazelaars de eerste bomen die bloeien. De struikvorm zelfs iets eerder dan de boomhazelaar. Ze bloeien voordat er blad aan de plant zit, zodat het stuifmeel door de wind verspreid kan worden.

Wilt u reageren? Dat kan via stadsbomen@gmail.com.

Jaco Houweling

Een boompje opzetten

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 15 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 16 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 16 uur geleden