Annemarie van Beek
Annemarie van Beek ©maartenheijenk.nl

Dementerenden wonen in De Regenboog straks niet meer in West 2, maar in ‘De Klaproos

Algemeen

DRONTEN - De zes woningen in de afdelingen Oost en West van De Regenboog hadden tot nu toe saaie namen als Oost 3 en West 2. „De huidige namen zijn voor bewoners niet herkenbaar, het zegt ze niet zo veel”, weet Annemarie van Beek. In plaats daarvan krijgen de woningen daarom na de renovatie namen en bijbehorende kleuren van bloemen.

Zorginstelling Coloriet had bewoners, familie en medewerkers gevraagd om met suggesties te komen voor namen. Als eis werd gesteld dat het moest samenhangen met de polder en de natuur. Er kwamen zo’n 25 inzendingen binnen. Tweederde van de inzenders koos voor bloemennamen. En dus werd het de jury wel heel makkelijk gemaakt.

Blauw is korenbloem

De namen van die bloemen zijn gekoppeld aan kleuren. „Dus we hebben een blauwe afdeling en daar hebben we de korenbloem bij gekozen. We hebben een gouden afdeling, daar hebben we de goudsbloem bij gekozen”, aldus Annemarie van Beek, het hoofd zorg en welzijn van deze afdelingen, „Als je in de klaproos woont, dan weet je dat het rood is. Dat zijn dingen die dementerenden nog vrij lang kunnen onthouden.”

„Het zijn nu allemaal grijze gangen. We gaan naar zes hoofdthema’s toe”, vult directeur Bert Apperlo aan, „De thematiek van de bloemen komt terug in elke gang en in elke huiskamer. Daarmee wordt het herkenbaar voor onze bewoner en wordt het ook een veel kleurrijker geheel.”

Kleur geven

Van Beek vindt de namen mooi passen bij De Regenboog en bij de missie van Coloriet: ‘samen kleur geven aan waardevol leven’. Persoonlijk is ze er ook blij mee: „Ik vind het mooi. Ik hou heel erg van bloemen, dus voor mij was het niet zo’n moeilijke keus.”

Van de inzenders werden er bij de start van de renovatie drie in het zonnetje gezet: Anneke Imthorn, Ad Andeweg en Rita Niemeijer.

Renovatie De Regenboog