Mendy Snel en Donja Geurtz in de nieuwe afdeling oogheelkunde van Polikliniek Dronten.
Mendy Snel en Donja Geurtz in de nieuwe afdeling oogheelkunde van Polikliniek Dronten. ©maartenheijenk.nl

Drontenaren hoeven straks voor 70% van de oogproblemen niet meer naar Harderwijk

Algemeen

DRONTEN - Ziekenhuis St Jansdal opent binnenkort in de Polikliniek Dronten een afdeling oogheelkunde. Vanaf 28 mei is er iedere dinsdag een optometrist aanwezig aan het Zwarte Water. Zaterdag presenteerde de optometrist zich al tijdens de open dag van de polikliniek.

„Mensen die nu nog naar Harderwijk rijden, kunnen straks voor ik denk wel zeventig procent van de verwijzingen in de polikliniek in Dronten terecht”, kondigt optometrist Mendy Snel aan.

Niet zonder slag of stoot

Oogheelkunde maakte nog geen deel uit van de dienstverlening van het Harderwijker ziekenhuis in Dronten. „Ons motto is ‘zorg dichtbij’ en daarom wilden wij deze service graag op deze locatie verlenen”, legt Mendy uit, „Maar dat is niet zonder slag of stoot gegaan, onder andere omdat de apparatuur toch een behoorlijke investering vergt.”

De oogarts zelf houdt geen spreekuur in Dronten. Daarvoor moeten de inwoners ook na 28 mei nog steeds naar Harderwijk. En als geopereerd moet worden, vindt de volledige voorbereiding plaats in Harderwijk. „Dat gebeurt onder verantwoordelijkheid van de oogarts. Ook voor de patiënt is het prettig als dat allemaal onder één dak gebeurt.”

Behoorlijke lijst

Bedrijfsleider Donja Geurtz vertelt dat er in overleg tussen oogarts en optometrist is gekeken welke handelingen in de polikliniek in Dronten kunnen plaatsvinden en welke in het ziekenhuis in Harderwijk: „En dan kom je toch op een behoorlijke lijst met verwijzingen, waarvoor men hier in Dronten terecht kan.”

Volgens Mendy Snel kan de optometrist heel veel zaken zelfstandig afhandelen: „Wij doen in principe de diagnostiek. We kunnen een x-aantal dingen zelf behandelen en we geven advies. Als er recepten uitgeschreven moeten worden, voor operaties en dergelijke dan verwijzen we in principe naar de oogarts.”

Maarten Heijenk

St Jansdal