Ton van Amerongen
Ton van Amerongen ©maartenheijenk.nl

Gemeente Dronten verhoogt belastingen en tarieven met 4,5%: „Niet heel substantieel”

Gemeente

DRONTEN - De hoogte van de belastingen en tarieven worden door de gemeente Dronten ieder jaar geïndexeerd. Volgens het gemeentebestuur is het percentage de afgelopen twee jaar te laag ingeschat. Daarom kiezen B en W voor het komende jaar voor een extra verhoging: 4,5%.

De verhoging geldt voor vrijwel alle belastingen en tarieven. Het betekent onder andere dat de riooheffing voor een woning van € 128,81 in 2019 stijgt naar € 134,61 in 2020.

Een inhaalslag

„Je hebt altijd vooraf een inschatting van het inflatiepercentage. Dat bleek de afgelopen twee jaar fors hoger te zijn geweest dan wat we ingeschat hadden”, legt wethouder Ton van Amerongen (VVD) uit, „Daarom willen wij nu in één keer een inhaalslag maken door de belastingen en tarieven volgend jaar niet alleen te verhogen met het inflatiepercentage van 2020, maar ook van de afgelopen twee jaar.”

De wethouder benadrukt dat het laatste woord aan de gemeenteraad is. „Maar als je kijkt naar de lastendruk, dan is het niet heel substantieel. Al is het inderdaad iets meer dan de afgelopen jaren”, zegt hij over de verhoging, „Het is tientjeswerk.” Hij wijst erop dat voor een aantal mensen de lasten zijn verlaagd door de afschaffing van de hondenbelasting

OZB

Voor de onroerende zaakbelasting (OZB) wil de gemeente de totale opbrengst met 4,5% laten toenemen. Eventuele ontwikkelingen van de WOZ-waarden worden verrekend. Ofwel: voor sommige inwoners geldt een verhoging met meer dan 4,5% en voor anderen met minder.

De uitbreiding met nieuwe woningen en bedrijfspanden wordt buiten die berekening gehouden. Zogenaamde ‘areaaluitbreiding’ leidt dus tot extra inkomsten voor de gemeente.

Afvalstoffenheffing

Over de afvalstoffenheffing gaf de gemeente Dronten de afgelopen jaren een korting. Volgens het gemeentebestuur ‘is het niet aannemelijk’ dat die korting ook volgend jaar verstrekt kan worden.

Alleen de toeristenbelasting blijft gelijk. Die bedraagt in de gemeente Dronten al sinds 2012 vijfennegentig cent per persoon per nacht.