KNMI: Op zondag windkracht 4 vanaf festival Defqon.1 richting de Veluwe

Algemeen

NUNSPEET - De gemeenten Elburg, Oldebroek en Nunspeet vragen in hun bezwaarschrift tegen de omgevingsvergunning voor het Defqon-festival onder andere aandacht voor de windrichting. Het KNMI voorspelt dat de wind op vrijdag en zaterdag de andere kant op staat. Voor zondag wordt echter windkracht 4 richting de Veluwe afgegeven.

Volgens het bezwaarschrift van de drie gemeenten hebben hun collega's in Dronten bij het verlenen van de vergunning geen rekening gehouden met de invloed van de windrichting en het water op de te verwachten geluidshinder. „Zo is van het evenement Defqon1 bekend dat deze tot zeer grote afstand hoorbaar is”, schrijven ze, „Dit komt vooral voor wanneer er sprake is van meewind.”

Invloed van het Veluwemeer

„Ook de invloed van het Veluwemeer en de hierboven gelegen luchtlaag is van belang”, vervolgen de Veluwegemeenten, „Oppervlaktewater in combinatie met de luchtlaag daarboven dempen het geluid veel minder dan land in combinatie met de luchtlaag.”

Voormalig burgemeester Aat de Jonge van de gemeente Dronten had vorig jaar na afloop van Lowlands nogal wat kritiek op de buurgemeenten. Hij constateerde dat de inwoners van zijn eigen gemeente nauwelijks klaagden: „Moet ik daaruit de conclusie trekken: hoe verder weg hoe meer lawaai? Dat lijkt mij een heel bijzonder fenomeen.”

Defqon.1

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 18 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 18 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 19 uur geleden