De Meerpaal exposeert werk van voormalig Swifterbanter Abdellah Zaki

Cultuur

DRONTEN - De Meerpaal en Foundation ZakiChildHeArt hebben gezamenlijk een expositie georganiseerd van de Marokkaanse kunstenaar Abdellah Zaki. De tentoonstelling met als thema ’50 jaar Marokkaanse migratie’ wordt geopend op vrijdag 30 augustus (17 uur).

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Nederland en Marokko een verdrag hebben getekend, waardoor Nederlandse bedrijven Marokkaanse arbeiders naar Nederland konden halen. Zaki was één van die arbeiders die hoopte in Nederland een goed bestaan te vinden voor zichzelf en zijn gezin.

Swifterbant

Abdellah Zaki (1936-2017) volgde in de jaren vijftig de kunstacademie in Casablanca. Begin jaren zestig emigreerde hij naar Nederland en vestigde zich uiteindelijk in Swifterbant. ,,Zijn oeuvre omvat zowel werken, geïnspireerd op belangrijke politieke gebeurtenissen in Marokko, als typisch Nederlandse beelden, waaronder landschappen en kerken”, aldus De Meerpaal.

Bij de opening is dochter Hajia Zaki aanwezig om te vertellen over haar vader en zijn werk. De opening wordt verricht door wethouder Ton van Amerongen van cultuur.