Gemeentehuis Dronten
Gemeentehuis Dronten ©maartenheijenk.nl

Eénvijfde van ambtenaren gemeente Dronten trapt in phishingmail; 12% laat gegevens achter

Gemeente

DRONTEN - Als test heeft de gemeente Dronten in maart 2017 een phishingmail verstuurd naar 412 eigen ambtenaren. „Hiervan klikten 91 personen op de link in de mail, 48 personen lieten vervolgens gegevens achter op de website waar zij naartoe werden gelinkt.”

De gemeentelijke rekenkamercommissie schrijft dit in een rapport over privacy en informatieveiligheid bij de gemeente Dronten.

Phishingmails verwijzen naar een valse website, die doorgaans heel veel lijkt op de echte site van een bekend en betrouwbaar bedrijf. Op die nepsite wordt meestal gevraagd naar persoonlijke gegevens, zoals creditcardinformatie of een sofinummer.

Bewustwording

Ruim éénvijfde van de gemeenteambtenaren trapte er dus in 2017 met open ogen in. Het was voor de gemeente aanleiding om de medewerkers bij te scholen over het gevaar van phising.

Acht maanden later volgde er een tweede test. Deze keer trapten er 38 van de 451 medewerkers in (8%) en lieten 27 ambtenaren gegevens achter. De rekenkamercommissie concludeert dat de bewustwording tot betere resultaten heeft geleid.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 18 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 19 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 19 uur geleden