Henk Zonnenberg
Henk Zonnenberg ©maartenheijenk.nl

Badmintonclub Swift’64 presenteert zich op sportmarkt: „Een hele dynamische sport”

Sport

SWIFTERBANT - „Badminton is de snelste racketsport ter wereld”, zegt voorzitter en trainer Henk Zonnenberg van badmintonvereniging Swift’64. Zijn club presenteerde zich bij de start van het nieuwe seizoen op de sportmarkt in De Meerpaal.

Wat voor vereniging zijn jullie?
Henk Zonnenberg: „Wij zijn badmintonvereniging Swift’64 uit Swifterbant. We spelen met name recreatief en de jeugd speelt ook competitiewedstrijden. Ons seizoen loopt vanaf september tot en met februari.”

Hoe groot is Swift'64 Badminton?
„We zitten rond de 37, 38 leden: jong, oud, vrouwen, mannen, dat maakt allemaal niks uit. We zijn dus helaas niet heel erg groot. Aan de andere kant: dat maakt het wel leuk. We zijn een supergezellige club, iedereen kent iedereen.”

Staan jullie op deze sportmarkt om nieuwe leden te werven?
„Inderdaad, een beetje meer leden zou heel fijn zijn. We redden ons prima hoor, begrijp me niet verkeerd, maar als je een stuk of vijftig leden zou hebben speel je wat vaker tegen iemand anders. We staan hier ook om onze sport überhaupt te promoten, want badminton is niet echt heel erg bekend van bijvoorbeeld tv. En dat is heel jammer.”

Is de vereniging ooit wel groter geweest?
„In een ver verleden zaten we op zeventig, tachtig leden. Toen zat er zelfs een stop op.”

Hoe komt het dat het er nu minder zijn?
„Swifterbant is natuurlijk een klein dorp. Je ziet dat heel veel jongeren, die vroeger bij ons gespeeld hebben, het dorp verlaten. Sommigen komen weer terug, maar anderen settelen zich ergens anders. Er zijn ook leden die bij ons de basis geleerd hebben en die dan hogerop willen. Dat is niet erg, al hoop je dat ze later weer terugkomen.”

Alleen jullie jeugd speelt competitie?
„Ja. Dat doen we samen met Dronten. We doen ook gemengde trainingen. Dat betekent dat Dronten bij ons kan komen trainen en wij gaan naar Dronten.”

Waar en wanneer zijn jullie speelavonden?
„We spelen in De Steiger in Swifterbant. Op maandag spelen we recreatief met de ouderen en op vrijdag zijn vanaf zes uur alle trainingen. Die trainingen zijn ook voor de volwassenen, alhoewel die dus geen competitie spelen.”

Kun je uitleggen waarom mensen moeten komen badmintonnen?
„Badminton is de snelste racketsport ter wereld, sneller dan bijvoorbeeld squash of tennis. Je legt bij badminton veel meer meters af, dat realiseren mensen zich niet. Het is een hele dynamische sport, je beweegt àlles en je kunt er echt je energie in kwijt.”

En waarom uitgerekend bij Swift’64?
„Zoals gezegd: het is een supergezellige club. Badminton is een hele sociale sport. Als je toernooien gaat spelen ken je al snel het hele circuit. Iedereen praat met iedereen.”