Veteranen tijdens de dodenherdenking in Dronten.
Veteranen tijdens de dodenherdenking in Dronten. ©maartenheijenk.nl

Leefbaar Dronten en burgemeester gunnen veteranendag geld: „Hebben ècht wat meegemaakt”

Algemeen

DRONTEN - Als het aan de fractie van Leefbaar Dronten en aan burgemeester Jean Paul Gebben ligt, krijgt de stichting Veteranen Gemeente Dronten een bedrag van 2.500 euro voor de organisatie van een veteranenmiddag. „Deze mensen hebben ècht wat meegemaakt en zij vinden het fantastisch als er erkenning is”, zei de burgemeester.

Volgens Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) kent de gemeente Dronten 650 veteranen. Hij waardeert de rol die zij willen spelen in de samenleving, vooral als het gaat om voorlichting. Door hun hoge leeftijd kunnen veel van deze veteranen volgens Ammerlaan niet naar de landelijke veteranendag. Daarom vindt hij het een goed idee als zij in Dronten iets organiseren.

Zou mooi vinden

Ammerlaan vond veel fracties aan zijn zijde, al wilden de meesten wel eerst horen wat de veteranen precies verwachten. Burgemeester Jean Paul Gebben antwoordde dat ze 2.500 euro nodig hebben.

De stichting voldoet niet aan de normen die gelden voor subsidie. „En daarom zou ik het mooi vinden als de raad zou zeggen: wij vinden dit belangrijk”, aldus Gebben.

Onderwijzers en bakkers

Paul Vermast (GroenLinks) wilde de veteranen eveneens alle waardering geven. Tegelijkertijd wees hij op de gemeentelijke uitgaven voor ‘Thank a Farmer Day’. Hij vroeg zich af waarom de gemeente boeren en veteranen speciaal wil bedanken en subsidiëren: „Onderwijzers doen ook heel belangrijk werk. Ik wil de oproep van de heer Ammerlaan niet diskwalificeren, maar waar houdt het op? Ik ben ook dankbaar voor politieagenten, hulpverleners, bakkers en wat dies meer zij.” Vermast vroeg om een ‘integrale afweging’.

Jean Paul Gebben vond echter mensen die ‘in den vreemde vechten voor vrede en veiligheid’ van een andere orde: „Die kunt u wat mij betreft niet plaatsen naast bakkers, hoeveel waardering ik ook voor bakkers heb. Dat kunt u zien aan mijn gewicht.”

Leefbaar Dronten komt volgende maand met een motie. Dan kan de raad zich uitspreken over die 2.500 euro.