Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Gemeente Dronten is bang voor ongelukken en zet een hek voor landschapskunstwerk

Biddinghuizen

BIDDINGHUIZEN - Wethouder Irene Korting (VVD) laat op korte termijn een hek plaatsen voor het zaterdag officieel geopende landschapskunstwerk vlakbij de Elburgerbrug. Het kunstwerk mag niet meer betreden worden. De gemeente is bang dat mensen op het plateau klimmen en vallen.

Het kunstwerk van Bob Gramsma heeft een trap omhoog. Die leidt naar een uikijkpunt. De afgelopen dagen is gebleken dat mensen verder omhoog klimmen naar het plateau. Een misstap kan dan leiden tot een val van vele meters.

Eigen risico

Vóór de opening was onderaan de trap al een bord geplaatst met de tekst ‘betreden op eigen risico’. Recentelijk is daar bovenaan de trap nog een bord aan toegevoegd met in drie talen ‘verboden op te klimmen’. Dat is nu nog provisorisch, binnenkort komt er een officieel bord.

Die borden blijken echter niet voldoende. „We hebben de afgelopen week allerlei signalen ontvangen over de veiligheid van het kunstwerk”, zegt de wethouder. Ze wil erover in gesprek met de provincie en de kunstenaar. „Maar tot er meer duidelijkheid is plaatsen we een hek onderaan de trap.”

Wat is precies het probleem?
Wethouder Irene Korting: „Elk normaal denkend mens gaat niet op dat randje staan. Dat neemt niet weg dat ik vind dat we er echt serieus naar moeten kijken.”

Is er al een denkrichting voor een definitieve oplossing?
„Nee, daarover gaan in gesprek met de provincie - die officieel nog eigenaar is - en de kunstenaar. De kunstenaar heeft het beeldrecht, die gaat er over. Wij nemen hierover zo snel mogelijk contact op met hem. Het hek kàn tijdelijk zijn, maar soms moet je een keuze maken tussen veiligheid en beeldrecht. En wij zijn als college verantwoordelijk voor de veiligheid. Overigens kun je het kunstwerk nog steeds van de buitenkant aanschouwen, wat natuurlijk ook fantastisch is.”

Zijn er al ongelukken gebeurd?
„Nee, er hebben zich nog geen incidenten voorgedaan.”

Stel dat er tòch iets mis gaat, wie is er dan juridisch verantwoordelijk?
„Om te beginnen is het belangrijk dat wij de mensen wijzen op de eigen verantwoordelijkheid. Die eigen verantwoordelijkheid was bij de aanleg van het kunstwerk het uitgangspunt. Daarnaast hebben wij een verantwoordelijkheid om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren. En daar moeten we het gezamenlijk over hebben met de provincie en de kunstenaar.”

Heeft de gemeente een omgevingsvergunning voor het kunstwerk verstrekt? Bij de beoordeling van een omgevingsvergunning wordt toch - neem ik aan - een checklist gehanteerd waar ook het aspect veiligheid op staat?
„Dat is één van de zaken die we moeten uitzoeken.”

Het lijkt er dus op dat er bij een project van meer dan 700.000 euro niet is gekeken naar het aspect veiligheid. Wat vindt de wethouder daarvan?
„Wat ik ervan vind doet er niet toe. Ik vind dat we nù goede maatregelen moeten nemen. Dáár ben ik verantwoordelijk voor.”

Maar nogmaals wat vind u ervan dat er bij zo’n groot project niet naar de veiligheid is gekeken?
Burgemeester Jean Paul Gebben: „Je doet nu een veronderstelling. Je weet niet of dat waar is.”

Als er borden ‘betreden op eigen risico’ zijn geplaatst is er toch een veiligheidsprobleem?
Gebben: „Zulke bordjes zou je ook bij iedere boom kunnen plaatsen. Maar dit nodigt kennelijk toch uit om er op te klimmen. Dit is een geval apart en dàt is de reden waarom wij er naar kijken.”

Landschapskunstwerk

Toelichting gemeente Dronten

Naar aanleiding van de vraag van DeDrontenaar.nl of de gemeente Dronten een omgevingsvergunning heeft afgegeven, schrijft de gemeente Dronten het volgende (letterlijk overgenomen):

„De omgevingsvergunning die is afgegeven door gemeente Dronten voldoet aan het bouwbesluit van 2012. En het past binnen de regels van de omgevingsvergunning. De regelgeving heeft niet de reikwijdte op het beklimmen van het object.

We hebben de omgevingsvergunning afgegeven op grond van de wet algemene bepalingen omgevingsrecht ruimtelijke onderbouwing. Met andere woorden, het ontstane gebruikersgedrag is hierin niet meegenomen.

Sinds de opening zien we gebruikersgedrag dat we van te voren niet verwacht hadden. Het uitkijkpunt is verdiept aangelegd om te voorkomen dat mensen op het plateau gaan staan. Desondanks zien we dat nu wel gebeuren.

Het dak is berekend op de belasting van sneeuw en wind en ook een paar mensen die het dak opgaan om het schoon te maken, maar niet op een mensenmassa. Bij het ontwerp van het kunstwerk was niet bedacht dat dat zou gebeuren.

Nu er iets anders gebeurt dan verwacht, reageren we als gemeente vanuit de optiek van veiligheid met het toepassen van het tijdelijk plaatsen van een bouwhek aan de onderkant van de trap. Daarbij wijzigen we niets aan het kunstwerk zelf. Daarnaast gaan we zo snel mogelijk in gesprek met de kunstenaar en de provincie."

Landschapskunstwerk

 Het landschapskunstwerk van Bob Gramsma.