Cirkels geven aan waar overal kauwgom ligt.
Cirkels geven aan waar overal kauwgom ligt. ©maartenheijenk.nl

Actie tegen peuken en kauwgom: „Als het op straat valt, gaat het nóóit meer helemaal weg”

Algemeen

DRONTEN - Peuken breken heel langzaam af als ze op straat liggen. Kauwgom blijft zelfs altijd zitten. De gemeente Dronten sluit daarom aan bij de landelijke actie Gumbuddy. Inwoners worden ervan bewust gemaakt wat voor rotzooi ze achterlaten op straat en er worden overal straat-asbakken opgehangen.

Wethouder Roelof Siepel is zaterdagmiddag in winkelcentrum Suydersee bij de start van de actie. Hij vertelt dat er bij zwerfafval vooral wordt gedacht aan zaken als blikjes en chipszakken: „Maar eigenlijk zijn de peuken en het kauwgom het grootste probleem op straat.”

Ongezellig en smerig

Een promotiegroep van Gumbuddy zet met straatkrijt cirkeltjes om alle kauwgom in het winkelcentrum. Het maakt op pijnlijke wijze duidelijk hoeveel er ligt. „Het opruimen is niet alleen een grote kostenpost voor de gemeente, het maakt het winkelcentrum ook ongezellig en smerig”, vindt Siepel.

Ook in de winkelcentra in Swifterbant, Biddinghuizen, Dronten-zuid en Dronten-west komen straat-asbakken voor peuken en kauwgom. Roelof Siepel: „We hopen dat mensen het voortaan niet meer achteloos weggooien, maar er even over nadenken en het op een geschikte plek deponeren.”

Kauwgom recyclen

Bijzonder is ook dat de gemeente Dronten gaat meewerken aan het recyclen van kauwgom. De medewerkers van Impact ruimen het zwerfvuil in de winkelcentra op. Zij gaan het kauwgom apart inzamelen om er nieuwe producten van te laten maken. „Nee, het wordt geen nieuwe kauwgom”, zegt de wethouder desgevraagd.

Alexander Born van Gumbuddy legt uit: „Kauwgom is uiteindelijk rubber, er zit een rubberverhouding in die ervoor zorgt dat mensen kunnen blijven kauwen. Als het op straat valt, blijft het zitten, het hecht zich aan het steen. Er zijn nieuwe methodes, zoals bevriezen, waardoor je het bijna niet meer ziet. Maar de micro-plastics gaan nooit helemaal weg.”

Van het ingezamelde kauwgom kunnen volgens Born bijvoorbeeld plastic lepeltjes gemaakt worden, maar liever ziet hij het niet omgezet in wegwerpproducten. Hij hoopt dat het uiteindelijk gebruikt gaat worden voor de witgoed- en autoindustrie: „Want het enige dat je met rubber kunt doen is het weer voor rubber en voor plastics gebruiken.”

Stop met roken

Het gaat Gumbuddy vooral om het creëren van bewustwording, zodat het kauwgom niet op straat belandt. Zou het niet beter zijn om mensen ervan bewust te maken dat ze op rubber kauwen? „Bij ons staat inderdaad op één: stop met roken en zorg dat je gezonde kauwgom gebruikt”, antwoordt de wethouder.

„Maar als je om je heen kijkt, dan zie je ook dat het ’t winkelcentrum lelijk maakt. We doen er met z’n allen al heel veel aan om er een mooi winkelcentrum van te maken. Daarom onze oproep: laten we er samen voor zorgen dat het winkelcentrum mooi blijft. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor Suydersee, maar voor heel de gemeente Dronten.”