Personeel van De Regenboog kreeg deze week appels en tulpen.
Personeel van De Regenboog kreeg deze week appels en tulpen. eigen foto

Bewoners van De Regenboog zijn verdrietig: „Het is stil, de gangen zijn leeg”

Algemeen

DRONTEN - Woonzorgcentrum De Regenboog is alvast aangekleed in paassfeer. „Om het voorjaarsgevoel naar binnen te halen, want we willen niet de hele dag met de bewoners over corona praten”, zegt Mariëlle Steeneveld van zorginstelling Coloriet, „We proberen het zo leuk, gezellig en fijn mogelijk te maken, ondanks de omstandigheden. We willen geen mineurstemming.”

Het zijn zware tijden voor zorginstellingen als Coloriet. Voor de bewoners kwam vooral het verbod op bezoek hard aan. „Aan de ene kant begrijpt iedereen het, maar aan de andere kant is het heel verdrietig”, weet de communicatiefunctionaris, „Er is hier en daar met veel emotie afscheid genomen.”

„Natuurlijk kun je bellen, natuurlijk helpen onze medewerkers met facetimen en skypen. Maar het is niet die knuffel, het is niet die zoen, het is niet die hand, het is niet die aai van je eigen naaste.”

Het is stil

Het bezoek is niet het enige persoonlijke contact dat is weggevallen. Ook de groepsactiviteiten zijn geschrapt: „Het is stil, de gangen zijn leeg, het wijkplein is leeg, iedereen is zoveel mogelijk in de huiskamers.”

Behalve de hulp bij facetimen, is De Regenboog ook op zoek naar andere oplossingen om contact te houden met de familie. In de tussentijd worden de naasten op de hoogte gehouden via de familie-app: „En we publiceren foto’s, filmpjes en verhalen van bewoners. Dat gebeurt in een beveiligde omgeving. We maken er het beste van voor de bewoners.”

Met hart en ziel

Het valt Mariëlle Steeneveld op dat er met hard en ziel gewerkt wordt door de zorgmedewerkers: „Dat deden ze al, maar op de een of andere manier voelt dat nòg meer. Nu de familie is weggevallen, is iedereen zich ervan bewust dat zij het enige nabije contact zijn.”

Met de beschikbaarheid van zorgmedewerkers zit het nog goed bij De Regenboog, er is nog geen groot ziekteverzuim. Dat wil niet zeggen dat het zo blijft: „Want het is niet niks wat er gebeurt. Er speelt van alles in de hoofden van de zorgmedewerkers. We benadrukken voortdurend het belang dat iedereen inzetbaar blijft. Dus blijf gezond, pas op jezelf, geef je grenzen aan, pak je rust, pak je balans. Dat heeft iedereen nodig om het vol te houden.”

Nog geen corona

Er is bij De Regenboog nog geen corona geconstateerd: „We hebben de grondhouding: het is niet òf, het is wanneer. Daarom ben je allemaal alert en zijn er allerlei afspraken.”

Alert zijn is niet nieuw voor het personeel van Coloriet. Zorgpersoneel let altijd al goed op hoe het met de bewoners gaat en op zaken als hygiene, infecties en virussen: „Het enige nieuwe is dat het corona is. Omdat het corona is en omdat het zo besmettelijk is, is het extra spannend en is iedereen extra attent en voorbereid.”

Achter de schermen wordt er bij Coloriet ook hard gewerkt om op alle mogelijke scenario’s voorbereid te zijn. Onderdeel daarvan is een continuïteitsplan: „Wat doen we als er heel veel medewerkers ziek zijn? Wat kunnen we dan als extra hulptroepen inzetten? Hoe gaan we dat anders organiseren? Daarvoor staan allerlei mensen en organisaties standby.”

Elke dag is anders

„Het is allemaal nieuw voor ons, maar iedereen zet de schouders eronder”, concludeert Mariëlle Steeneveld. Vooralsnog kunnen ze het bij De Regenboog aan: „Tegelijkertijd weten we dat elke dag anders is. Daarom zijn we elke dag scherp, hebben we elke dag overleg.”

In die omstandigheden is het fijn dat de zorgmedewerkers veel steun ondervinden: „Het is lief en hartverwarmend hoe iedereen meeleeft. Zoals de tulpen en de appels die we gekregen hebben, dat is echt een hart onder de riem.”

Coronavirus