Jaap Kodde
Jaap Kodde Jennifer Sauer (archieffoto)

Flevofood levert opeens rechtstreeks aan kwetsbare groepen: „Door corona in stroomversnelling”

Algemeen

DRONTEN - De vereniging Flevofood probeert lokale producten via korte lijnen aan de man te brengen in de regio. „Door het coronavirus is dat de afgelopen weken in een stroomversnelling gekomen”, vertelt vice-voorzitter Jaap Kodde uit Dronten. Zijn vereniging levert sinds vorige week Flevolandse producten aan Local2Local. Dit bedrijf maakt maaltijden voor met name kwetsbare groepen in de regio’s Utrecht en Amsterdam.

Flevofood werd een jaar geleden opgericht. De gemeente Dronten is één van de partners en zeventig ondernemers hebben zich inmiddels aangesloten. Doel is dat de producten die lokaal beschikbaar zijn, lokaal worden gebruikt.

Explosieve stijging

Sinds de uitbraak van het coronavirus, de dreigende vergrendeling (lockdown) en het sluiten van de horeca constateert Flevofood een explosieve stijging van de vraag naar versproducten in Nederland. „Vanuit alle hoeken van de samenleving krijgen wij de vraag: wat kunnen jullie leveren?”, weet Jaap Kodde.

De vice-voorzitter weet als geen ander dat er in Flevoland veel producten worden verbouwd. „Alles is er, daar heb je geen weet van… Mensen denken dat we alleen aardappelen, uien, wortelen en suikerbieten hebben, maar er is véél meer.”

Local2Local

„In ons eerste jaar zijn we vooral bezig geweest met onze visie en missie”, legt Kodde uit. De laatste maanden kwam het moment steeds dichterbij dat er echt producten geleverd zouden worden: „Er is veel vraag; niet alleen uit Flevoland, maar ook uit de Randstad en de regio Zwolle.”

Die vraag is sinds de coronacrisis nog groter geworden. Om van de ene op de andere dag producten te distribueren, is niet eenvoudig. Daarom heeft Flevofood samenwerking gezocht met Local2Local. Dit bedrijf uit Utrecht heeft al een website en heeft al een logistieke organisatie in de regio’s Utrecht en Amsterdam.

Sneltreinvaart

Sinds vorige week maakt Flevofood gebruik van de website van Local2Local en worden Flevolandse producten verwerkt in maaltijden. „Nu gaat het opeens met een sneltreinvaart.”

„De maaltijden gaan vooral naar ouderen en kwetsbare groepen, mensen die de deur niet uit kunnen, mogen of willen”, aldus Jaap Kodde, „We doen het echt voor de samenleving, voor de mensen die het moeilijk hebben.”

Flevofood is blij een steentje te kunnen bijdragen: „Door de bundeling van krachten, kunnen consumenten in de hele regio gezond blijven eten. De korte keten, een missie van Flevofood, krijgt nu echt vorm.”

Coronavirus