Afbeelding

Hogere energierekening door toename vraag

Partnerbijdrages

De vraag naar elektriciteit en vooral netcapaciteit zal ook in 2020 verder toenemen. Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen, moet Liander investeringen doen. Door deze investeringen, zal de energierekening van de consument hoger worden. Hoe kunnen Drontenaren hun energierekening ondanks deze stijgende netbeheerkosten zo laag mogelijk houden?

Werkzaamheden aan netwerk

Huishoudens in Nederland moeten uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn. We zullen onze woningen dus op een andere, duurzame manier moeten verwarmen. Daarnaast zorgen afspraken uit het Klimaatakkoord ervoor dat er minder CO2 uitgestoten mag worden. Elektrisch rijden wordt bijvoorbeeld gestimuleerd. Tot 2030 moeten er 1,7 miljoen openbare laadpalen bij komen. Dit heeft een grote impact op het elektriciteitsnet. Liander zegt dat er zelfs een verdubbeling van het netwerk nodig is om alle warmtepompen en laadpalen van stroom te kunnen voorzien. Liander gaat in totaal zo'n 882 miljoen euro investeren in het elektriciteitsnetwerk. Dat is een verdubbeling van de investeringen. Ook andere grote netbeheerders, zoals Stedin en Enexis, verdubbelen dit jaar hun investeringen in het net.

Energie besparen door verduurzaming

Woningeigenaren kunnen veel geld en energie besparen door energiebesparende maatregelen te treffen. Duurzaam wonen begint bij een goed geïsoleerd huis. Op deze manier hoeft er een stuk minder energie verbruikt te worden om de woning te verwarmen. Met vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of dubbel glas kunnen bewoners het huis isoleren. Ook door naden en kieren te dichten, cv-leidingen in onverwarmde ruimten te isoleren en folie achter de radiatoren te plakken, kan er al veel verschil gemaakt worden. Zodra de woning goed geïsoleerd is, kan er worden nagedacht over een duurzame verwarmingsinstallatie. Dat is nodig, want we gaan in de toekomst natuurlijk wonen zonder aardgas. Veel woningen zullen worden aangesloten op een warmtenet (stadsverwarming). Andere woningen zullen duurzaam verwarmd moeten worden door een andere installatie, bijvoorbeeld een warmtepomp. Een warmtepomp is een flinke investering. Gelukkig kan men hiervoor een tegemoetkoming van de overheid krijgen.

Energie besparen zonder investeringen

Bewoners kunnen ook het energieverbruik terugdringen, zonder dat zij daarvoor hoeven te investeren. Allereerst is het raadzaam om elk jaar over te stappen naar een andere energieleverancier. Er zijn in Nederland heel veel energieleveranciers. Zij willen allemaal graag nieuwe klanten binnen halen. Daarom stunten zij met aantrekkelijke welkomstbonussen en aanbiedingen. Via een energievergelijker kan men op zoek gaan naar de goedkoopste aanbieder. Zij kunnen ook gelijk via deze energievergelijker overstappen. Daarnaast kunnen mensen veel geld en energie besparen door de verwarming standaard één graad lager te zetten, korter te douchen, de verlichting uit te doen en alle apparaten volledig uit te schakelen als zij niet worden gebruikt.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 20 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 20 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 21 uur geleden