Bezorgers van delvry.nl.
Bezorgers van delvry.nl. eigen foto

Delvry.nl werkt met Dronter ondernemers: „Vandaag verse producten besteld, morgen in huis”

Algemeen

DRONTEN - Twee ondernemers uit Dronten en drie vwo-leerlingen schrokken, toen ze hoorden dat Drontenaren dagen moeten wachten tot een supermarkt de bestellingen bezorgt. „Dat kan beter”, dachten zij. Ze werkten het idee om producten van lokale winkeliers te verzamelen en te bezorgen razendsnel uit. Inmiddels zijn ze gestart met de website delvry.nl.

„Ik maak al ruim vijftig jaar onderdeel uit van deze gemeenschap en ben door de coronacrisis omzet kwijtgeraakt”, zo motiveert André Aasman het initiatief, „Je hoort de verhalen van andere ondernemers en je merkt in je directe omgeving dat de mensen lang moeten wachten als ze iets bestellen bij een supermarkt.”

Binnen een week heeft hij samen met zijn compagnons de bezorgservice op poten gezet: „Een mooi voorbeeld van hoe iedereen in Dronten meehelpt om er in deze tijden het beste van te maken.”

Méér dan bezorgen

De naam Delvry komt van het Engelse ‘delivery’. Maar het is méér dan domweg het bezorgen van producten. Het gaat de initiatiefnemers ook om het stimuleren van de lokale economie. Zo zijn niet alleen de deelnemende winkeliers gevestigd uit Dronten, ook voor de huisstijl, de reclamecampagne, het drukwerk, de website en de bedrijfskleding hebben ze bedrijven uit Dronten ingeschakeld.

Ze noemen het ‘een kwestie van maatschappelijk verantwoord ondernemen’. Omdat ze het plaatselijke bedrijfsleven ondersteunen èn omdat thuisbezorgen in deze tijd een kwestie van gezondheid is.

Elke dag vers eten

„Veel consumenten kunnen of willen niet naar hun vertrouwde winkels”, ervaart Aasman in zijn directe omgeving, „Maar ze houden wèl van elke dag vers eten in plaats van uit pot of blik. Daarom komen die vertrouwde verswinkels die iedereen in Dronten kent online naar de consument toe. En niet ieder apart, maar gezamenlijk in één bestelling.”

„De mensen hoeven niet naar de supermarkt en met hun karretje in de rij te staan. Als je de ambachtelijke versproducten vóór 's avonds zeven uur besteld, heb je ze de volgende dag thuis. Dat doet geen supermarkt ons na. Alles wordt netjes in één keer aan huis afgeleverd. En zonder bezorgkosten. Wij zetten het kratje voor de deur en houden netjes anderhalve meter afstand.”

Zes producten

Ze hebben de winkeliers gevraagd om minimaal zes producten via delvry.nl te verkopen; artikelen die het in deze coronatijden goed doen. „Daarmee kan iedereen zijn basisproducten bij ons bestellen. Het zijn verse producten van de bakker, slager, kaasmaker, groenteman en tal van andere aanbieders.” Later, als het bedrijf eenmaal draait, kan het aantal van zes producten worden uitgebreid.

Aasman beseft dat het voor veel mensen even wennen is om de dagelijkse boodschappen online te doen: „Voor non-foodproducten zijn we dat al gewend, voor versproducten staat het nog in de kinderschoenen. Supermarkten krijgen het niet voor elkaar. Daarom hebben wij de handschoen opgepakt. En het werkt zoals elke online webshop: producten aanklikken, boodschappenmandje vullen, adresgegevens intypen en afrekenen.”

Omdat er geen bestelkosten zijn, geldt er wel een minimaal bestelbedrag van 39,75 euro. De bezorging is in de gehele gemeente Dronten, dus inclusief Biddinghuizen, Swifterbant en de buitengebieden.