Afbeelding
screenshot Twitter

Verzet Landmaten tegen Rietwegplan is volgens voorzitter GroenLinks discriminatie

Algemeen

DRONTEN - Voorzitter Simon Miske van de afdeling Dronten van GroenLinks heeft het verzet van bewoners van wijk De Landmaten tegen de plannen voor GroenRijk in een tweet omschreven als discriminatie. In een toelichting zegt hij op persoonlijke titel te twitteren en zich te baseren op een krantenartikel.

„En appartementen voor arbeidsmigranten zorgen voor geluidsoverlast, hinder, verkeersdrukte en waardevermindering van hun woning?? Discriminatie heet dat gewoon volgens mij!”, schreef Miske dinsdag op Twitter. De volgende dag verving hij die tweet na een telefoontje van DeDrontenaar.nl voor een mildere tekst.

Als u zegt dat buurtbewoners zich schuldig maken aan discriminatie, beweert u nogal wat. Wilt u dat toelichten?
Simon Miske: „Natuurlijk is het gevaarlijk om op basis van een krantenbericht iets te beoordelen. Maar als je beweert dat er allemaal overlast komt en woningen worden minder waard en je koppelt dat aan het feit dat het arbeidsmigranten zijn, dan is dat echt een vorm van discriminatie. Dan beoordeel je iemand op basis van afkomst.”

Je zou ook kunnen zeggen: 300 nieuwe overburen zorgen voor overlast, ongeacht wie het zijn. Maar u legt dus de link met arbeidsmigranten?
„Zo kwam het in ieder geval op mij over. En in dit artikel staat niet dat het om 300 mensen gaat. Als het alleen om aantallen mensen gaat, dan ligt het inderdaad anders.”

Gaat u een melding doen bij Bureau Gelijke Behandeling Flevoland of aangifte bij de politie?
„Nou, dat niet. Dan zou ik eerst wat meer moeten weten, zoals de exacte tekst van de handtekeningenactie.”

U bent sinds kort afdelingsvoorzitter van GroenLinks. Heeft uw constatering politieke consequenties?
„Ik ga niet over de inhoud, daar gaat de fractie over. Deze tweet is op persoonlijke titel en ik wil niet dat u in DeDrontenaar gaat zeggen: afdeling GroenLinks vindt…”

Fractievoorzitter

Fractievoorzitter Paul Vermast geeft desgevraagd geen antwoord op de vraag of hij de handtekeningenactie discriminatie vindt. „De fractie is met zomerreces en we hebben het daar in fractieverband nog niet over gehad.”

Vermast zegt ‘de primaire zorg’ van de omwonenden te begrijpen. „Ik kan me voorstellen dat mensen moeten wennen aan het idee dat zoiets in de buurt kan komen. Tegelijkertijd moeten we vaststellen dat dit nog heel erg in de planningsfase zit.” Het gemeenteraadslid wijst erop dat er indertijd uit De Morinel soortgelijke geluiden klonken en dat hij sindsdien niets hoort over problemen.

Discriminatoire uiting

Gevraagd naar een reactie op de oorspronkelijke tweet van Simon Miske zegt Arja Kruis van het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland: „Zeggen dat je tegen de huisvesting van studenten of arbeidsmigranten in jouw nabije woonomgeving bent valt onder de vrijheid van meningsuiting. Het draagt echter bij aan het versterken van beeldvorming en kan door vertegenwoordigers van deze beide groepen als zeer kwetsend worden ervaren. Noem het een discriminatoire uiting.”

„Wettelijk gezien (dus sec vanuit de discriminatiewetgeving) kan ik het niet als discriminatie beoordelen”, vervolgt Kruis, „Het verschil tussen een onnodig kwetsende uiting en wettelijke discriminatie is vaak lastig aan mensen uit te leggen.”

Nieuwe tekst

Simon Miske heeft zijn tweet inmiddels veranderd in: „Wordt hier nu een oorzakelijk verband gelegd tussen arbeidsmigranten en geluidsoverlast, hinder en waardevermindering van woningen? Dat zou toch discriminatie zijn? (of lees ik het verkeerd?)”

De tweet van dinsdag:

Aangepaste tweet van woensdag:

Locatie Rietweg

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 5 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 6 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 6 uur geleden