Het 'transformatiegebied' van Suydersee.
Het 'transformatiegebied' van Suydersee. ©maartenheijenk.nl

‘Rommelige’ deel Suydersee heeft nu opeens unieke charme en authentieke sfeer

Algemeen

DRONTEN - B en W noemden het winkelgedeelte tussen Het Ruim en de Schouwstraat anderhalf jaar geleden nog ‘rommelig’. Sloop was op dat moment een serieuze optie. Inmiddels is het gemeentebestuur daar helemaal van teruggekomen. „Dit gebied heeft een unieke charme en authentieke sfeer”, schrijft het college in het actieplan voor winkelcentrum Suydersee, dat de afgelopen week werd gepubliceerd.

De gemeente heeft bij het schrijven van haar actieplan veel gesproken met ondernemers en vastgoedeigenaren in dit winkelgedeelte. Daardoor is sloop nu van de baan. Het rommelige gebied wordt in het nieuwste rapport consequent ‘transformatiegebied’ genoemd.

Voortborduren

„De stedenbouwkundige structuur van het oude centrumdeel is een prima basis om op voort te borduren”, aldus het actieplan, „Het gebied heeft een authentiek karakter en biedt kansen voor bijvoorbeeld startende ondernemers. Het biedt met haar bijzondere DNA en als onderdeel van de jonge historie van Dronten een meerwaarde aan het centrum. Dit kan (meer) zichtbaar en beleefbaar worden gemaakt.”

B en W stellen dat het nieuwe gedeelte van Suydersee de ‘ruggengraat’ van het winkelcentrum is: „Maar daarnaast wil je ook aantrekkelijk blijven voor startende ondernemers.” Het transformatiegebied is volgens het actieplan met haar lagere huurprijzen aantrekkelijk voor deze starters. Zij kunnen van daaruit doorgroeien naar het kwadrant: „Het transformatiegebied kan een broedplaatsfunctie vervullen voor nieuwe ondernemers en nieuwe concepten.”

Groen en bankjes

Als het aan B en W ligt, wordt er 95.000 euro aan gemeenschapsgeld geïnvesteerd in het hele winkelcentrum. Dat geld gaat vooral naar de openbare ruimte. Voor het ‘transformatiegebied’ betekent dit dat er groene elementen worden toegevoegd en er wat faciliteiten als bankjes komen. Ook is er een kleine opknapbeurt voor de parkeergarage gepland.

Het gemeentebestuur ziet de duurdere varianten niet zitten. Daarin wordt gesproken over fietsenstallingen in dit gebied en een ingrijpende renovatie van de parkeergarage. Vooral van het verbeteren van de entrees van de ondergrondse garage zou het gebied volgens B en W kunnen profiteren.

Actieplan Suydersee