Piet van Rijn op zijn BMW motorscooter.
Piet van Rijn op zijn BMW motorscooter. ©maartenheijenk.nl

Piet van Rijn ontdekt de mooiste plekjes met MTC Flevoland: „Je wordt steeds weer verrast”

Algemeen

DRONTEN - „Wij zijn een gezelschapsclub”, zegt Piet van Rijn over Motor Toer Club Flevoland. Eens in de veertien dagen rijdt hij een toertocht samen met zijn motorkameraden uit Dronten. „Nederland telt ontelbare mooie wegen”, heeft Piet de afgelopen jaren ervaren, „We hebben iedere keer een andere voorrijder die een route kiest. En daardoor word je steeds weer verrast.”

MTC Flevoland is twintig jaar geleden opgericht en bestaat uit zo’n vijfentwintig motorliefhebbers. Jaarlijks zijn er van april tot oktober 12 tot 15 toertochten, rondjes over een kilometer of tweehonderd. Meestal doen gaan er zes tot tien lokale motorrijders mee.

Idyllische plekjes

De afstand van 200 kilometer maakt het mogelijk om een wijde regio te verkennen. Piet van Rijn (77) begint te glunderen als hij vertelt over de idyllische plekjes die hij dankzij de club al heeft ontdekt.

Af en toe is er zelfs een uitstapje naar Texel, maar Piet herinnert zich ook een fraaie rit naar Durgerdam en Volendam. Zelf heeft hij zijn kameraden de laatste keer als voorrijder meegenomen naar Gaasterland en twee van de meest bezienswaardige van de Friese elf steden: Hindeloopen en Stavoren.

Gashendel

Motorrijders hebben niet overal een even goed imago. De geluids- en snelheidsnormen worden niet altijd nageleefd en sommigen lapten de afgelopen periode de coronaregels aan hun laars. De leden van MTC Flevoland zijn volgens Piet brave burgers. Zij zijn tussen de 50 en 80 jaar en trekken de gashendel doorgaans niet maximaal open. En mochten Van Rijn al in de verleiding komen, dan zit meestal zijn echtgenote achterop om hem tot de orde te roepen.

„Wij zijn geen mannen met leren jasjes en emblemen”, lacht de motorrijder, „Ons doel is om lekker tochtjes te maken, het zijn geen racepartijen.” Tegelijkertijd erkent hij af en toe ondeugend te zijn: „In iedereen zit een kind… Sommige stukken rijden we stevig door. Maar als we in een mooie omgeving rijden, dan gaan we daar heus niet als een razende roeland doorheen.”

Wieltjesman

Piet noemt zichzelf een ‘echte wieltjesman’. In zijn werkzame leven was hij Citroën-garagehouder in Apeldoorn. Vanwege een andere hobby, het zeilen, belandde hij ooit in Ketelhaven en inmiddels woont hij alweer een aantal jaren in een appartement in Dronten.

Naast autorijden is de motor al jarenlang zijn grote liefde. „Het geeft een gevoel van vrijheid”, zo verwoordt Van Rijn de aantrekkingskracht, „Het is een prachtige manier om je hoofd leeg te maken.” Ook zonder zijn clubgenoten trekt hij er regelmatig op uit: „Over de dijk op een zomeravond. Ideaal!”

BMW

Vroeger heeft hij Honda gereden, maar inmiddels zweert hij bij BMW: „De BMW 1200RT is altijd mijn favoriet geweest. Die is zó licht, zó handzaam. Twee jaar geleden ben ik overgestapt op een motorscooter. Daar ligt het zwaartepunt lager en daardoor is-ie makkelijker te hanteren als je wat ouder wordt en is het makkelijker om met een passagier te rijden.”

Dat leidt bijna automatisch tot de vraag hoe gevaarlijk motorrijden is. „Een motor is ontzettend wendbaar, maar je bent inderdaad als motorrijder ook kwetsbaar”, antwoordt Van Rijn eerlijk, „Maar - ik moet het misschien afkloppen - wij hebben met onze vereniging in al die jaren nog nooit iets meegemaakt.”

Veel motorrijbewijzen

Omdat MTC Flevoland een beetje aan het vergrijzen is, hoopt Piet van Rijn dat zich weer wat jongere motorrijders aansluiten bij de club. Hij las op DeDrontenaar.nl dat de Drontenaren relatief veel motorrijbewijzen hebben. Maar liefst 13,4% van de inwoners van de gemeente Dronten mag op een motor rijden, veel meer dan in de meeste omringende gemeenten: „En daar moeten er toch ook een paar bij zitten die zich bij ons aan willen sluiten?”

De afgelopen maand was er iedere woensdag een zomeravondrit. Inmiddels is MTC Flevoland weer omgeschakeld naar het reguliere schema. Liefhebbers mogen zich op zondagochtend 16 augustus op het Steenbergenplein melden. Daar start dan de tweewekelijkse toertocht.

Belangstellenden kunnen voor informatie terecht op de website van de vereniging: flevolandmtc.nl.