Hans Maris, directeur De Meerpaal.
Hans Maris, directeur De Meerpaal. Foto: eigen foto coalitie Zamen-één

Meerpaal-directeur Hans Maris had corona en maakte heftige periode door

Algemeen

DRONTEN - „Je merkt eens te meer hoe belangrijk de persoonlijke ontmoetingen zijn.” Dat zegt Meerpaal-directeur Hans Maris over de coronatijd. Het was een heftige periode, niet in het minst doordat hij zelf geveld werd door corona.

Artikel geschreven door Zamen-één, coalitie tegen eenzaamheid:

Meerpaal-directeur Hans Maris maakte een heftige periode mee. Op het moment dat de lockdown intrad en hij als directeur belangrijke beslissingen moest nemen werd hijzelf geveld door corona. Inmiddels is hijzelf en ook zijn Meerpaal weer opgestart. „Maar corona is erg impactvol geweest voor mij, op alle fronten.”

De Meerpaal had een dynamisch en goed eerste kwartaal achter de rug. En dan wordt het 13 maart. De regering kondigt maatregelen af voor een lockdown. Hans Maris stond voor belangrijke beslissingen, want de Meerpaal, bioscoop, maar ook Meerpaal Welzijn en Academie, moest dicht.

„In het weekend dat we hierover belangrijke beslissingen moesten nemen, werd ik geveld door corona. Ik ben 15 dagen erg ziek geweest en was al met al 5 weken uit de running. Dat is allemaal frustrerend. Alles wordt buiten je om besloten. Dat is gelukkig prima overgenomen. Maar het was een hele intense, heftige periode om door te maken. Fysiek ben ik er helaas nog niet helemaal bovenop.”

Boodschappen

„Ik door de corona periode ervaren wat het betekent om voor anderen van betekenis te kunnen zijn. Zo hebben mijn buren, vrienden en familie wekenlang de boodschappen voor ons gedaan. Dat heeft veel voor mij betekend. Niet alleen omdat mijn boodschappen gedaan werden maar ook door de kaartjes die erbij zaten of gewoon even het contact bij de voordeur.”

Ondertussen moest de ‘onderneming’ Meerpaal voor zover mogelijk, door blijven draaien. “Het gebouw was enige tijd volledig gesloten, dat betekende geen theater, geen events, geen live lessen maar ook veel impact op Meerpaal Welzijn. We roeien met de riemen die we hebben en doen wat binnen de regels mogelijk is. Uit eigen ervaring kan ik nu zeggen: mensen, onderschat corona niet, het is in alle opzichten impactvol.”

Hard gelag

Een hard gelag noemt Hans Maris het besluit om afscheid te nemen van een aantal medewerkers. De evenementen staan volledig stil, er is gewoonweg te weinig werk. “En dat maakt het allemaal dubbel zo hard.” Maar het is wel hartverwarmend welke steun we krijgen vanuit de gemeenschap.

SaamhorigheidInmiddels zit Hans Maris weer in de ‘zakelijke’ modus om de Meerpaal door de moeilijke tijden te loodsen. „Maar je merkt eens te meer hoe belangrijk de persoonlijke ontmoetingen zijn. We hebben ook met Welzijn allerlei creatieve oplossingen bedacht om toch de contacten met de mensen te onderhouden. We zijn gewoon met de bakfiets de wijken ingegaan.”

„Er ontstonden mooie gesprekken, je voelt ook de saamhorigheid bij iedereen. Ik merk dat ik door alle ervaringen wel wat emotioneler ben geworden. Ik merk eens te meer hoe belangrijk de persoonlijke ontmoetingen met mensen zijn. Dat gebeurt allemaal op basis van emotie. Ik heb ook weer goed herontdekt waarom ik het werk wat ik doe zo leuk vind.”