De Katsurabomen op de Voorplecht
De Katsurabomen op de Voorplecht Jaco Houweling

Een Boompje Opzetten | De katsurabomen op de Voorplecht

Algemeen

(door Jaco Houweling)

Sommige bomen hebben niet één naam maar soms wel vier of vijf. De bomen aan de Voorplecht in Dronten zijn van zo’n bomensoort. Katsuraboom, hartjesboom, koekjesboom of karamelboom onder al deze namen is hij bij de kwekers terug te vinden.

De namen karamel- en koekjesboom dankt de boom aan de geur van het afgevallen blad. Hartjesboom komt dan weer van de vorm van het blad. En katsuraboom verwijst naar de streek katsura in Japan waar de boom van nature voorkomt. Een boom met zoveel namen moet wel geliefd zijn.

En dat is wel te snappen. De boom heeft zo goed als geen ziekten in Nederland, loopt in het voorjaar met roze twijgen en bloempjes uit en heeft ook nog eens een prachtige herfstkleur. Het hout van de katsuraboom is erg zacht en licht van kleur, de spelborden van het spel Go worden van deze houtsoort gemaakt.

Het verhaal gaat dat de boom in China en Japan ook vaak bij tempels wordt aangeplant. Ik vermoed dat ze daar wel zullen opvallen want in Azië wordt de boom soms wel 40 meter hoog. Helaas blijft hij hier heel wat kleiner, maar ja als boom kan je ook niet alles mee hebben.

Een boompje opzetten