De fontein op het Meerpaalplein.
De fontein op het Meerpaalplein. ©maartenheijenk.nl

Dronten krijgt landelijke primeur met fontein in regenboogkleuren: „Vet cool”

Algemeen

DRONTEN - De fontein op het Meerpaalplein krijgt permanent de regenboogkleuren. Daarmee wil de gemeente Dronten continu aandacht vragen voor de acceptatie van LHBT’ers. Volgens Lazise Hillebregt (D66) krijgt Dronten daarmee een primeur: „Ik vind het ontzettend leuk en ontzettend tof dat wij als eerste gemeente een regenboogfontein krijgen. Misschien is dat nog wel toffer dan het regenboogzeebrapad van andere gemeenten.”

Tijdens de ‘coming out day’ op 11 oktober was de fontein verlicht in regenboogkleuren. Het was voor GroenLinks en D66 aanleiding om voor te stellen permanent voor deze kleuren te kiezen. Vanavond bleek dat vrijwel alle fracties in de gemeenteraad het daarmee eens waren. Omdat ook het college van B en W het zag zitten, hoefde er niet eens over gestemd te worden.

Hartstikke leuk

Lazise Hillebregt noemde de motie ‘vet cool’: „Mijn complimenten, hartstikke leuk!” Paul Vermast (GroenLinks) was blij dat het voorstel de afgelopen week al leidde tot aandacht voor de LHBT’ers. Marloes Hotting (ChristenUnie): „Een fontein die verwijst naar de regenboog wijst ons op de hoop die er is voor iedereen.”

Anne-Marie van Huffel (Leefbaar) constateerde dat aandacht voor veiligheid van LHBT’ers echt nodig is: „Daarvoor is meer nodig dan een fontein.” Ook zij vond een regenboogfontein echter een ‘teken van hoop’.

Bedenkingen

Alle fracties toonden zich voorstander van Dronten als gastvrije en inclusieve gemeente. Toch waren er ook bedenkingen bij het voorstel. „Een fontein is niet het geëigende middel”, zei Peter Duvekot (SP). „Als het standaard de regenboogkleuren krijgt, gaat de aandacht er misschien van af”, overwoog Suzanne Stoop (PvdA). „We doen andere groepen tekort en het neigt naar symboolpolitiek”, twijfelde Siert Jan Lap (CDA).

Toen wethouder Peter van Bergen het voorstel van GroenLinks en D66 overnam, hadden de twijfelaars niet meer de behoefte om het in stemming te brengen. Van Bergen hield wel de mogelijkheid open om de fontein op bepaalde dagen een andere kleur te geven, zoals oranje op Koningsdag of blauw op VN-dag. Die laatste dag is vandaag en daarom kleurden de bedriegertjes tijdens de beraadslagingen blauw.

Bedreiging

Afbeelding
Het was spannend bij Biljart Club Dronten: clubtitel voor Andre Schippers Ingezonden 6 uur geleden
Afbeelding
Agenda donderdag: Herstelnetwerk, sportpark ASVD, Suydersee, arbeidsmigranten 7 uur geleden
Afbeelding
Meepraten over toekomst van Dronten als je er beroepshalve bij betrokken bent 7 uur geleden