Zamenéén
Zamenéén eigen foto

Zamenéén: Jonge mantelzorgers verdienen extra aandacht

Algemeen

Artikel geschreven door Zamenéén, coalitie tegen eenzaamheid Dronten.

Veel kinderen zorgen voor een ouder, broer of zus of iemand anders in de omgeving. De meesten zijn niet bekend met de term ‘mantelzorger’, laat staan dat ze zelf om hulp vragen voor hun situatie. Claudia Jansen van De Meerpaal Welzijn zet zich in om nog meer aandacht te vragen voor diegenen die op jonge leeftijd al belast zijn met zorgtaken.

Daarom heeft ze begin oktober een groep van deze jonge mensen bij elkaar gebracht, gewoon voor een leuke gezellige middag. „We wilden het vooral luchtig en gezellig houden. Geen zware gesprekken, maar ontspannende dingen doen. Samen een pizza bakken, een spelletje doen, muziek maken.”

Claudia Jansen is op deze manier begonnen om een groep in de leeftijd van 10 tot 16 jaar met elkaar te verbinden. ‘Dit zou ook het begin moeten zijn om nog structureler met deze jongeren om te gaan. Niet alleen door jongeren zelfbewuster te maken over hun situatie, maar ook als betrokkenen van zorginstellingen nog meer afstemming zoeken met elkaar.’

Rol

Claudia kent voorbeelden waarvan ziekte van een gezinslid een grote rol speelt. ‘Maar de rol van een kind hierin zien we dan gemakkelijk over het hoofd. Daar zouden we met elkaar nog veel meer oog voor kunnen hebben. Ik wil dan ook via deze weg jonge mantelzorgers oproepen om contact op te nemen. Ze verdienen de extra aandacht.”

Verrassing voor 500 mantelzorgers

Bijna 500 mantelzorgers inDronten krijgen op de Dagvan de Mantelzorger (10 november) een leuke verrassing thuis. Dit initiatief is afkomstig door een samenwerking van InteraktContour, Meerpaal Welzijn, Mantelkring en de gemeente Dronten.

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 3 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 3 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 4 uur geleden