Van het gas af.
Van het gas af. ©maartenheijenk.nl

Dubbel en Dwars Dronten | Wel of geen warmtepomp?

Algemeen

(door Hans Dorreboom)

Om de CO2-uitstoot in Nederland te verlagen, wil het kabinet dat we aardgasvrij gaan wonen. Daarom hebben gemeenten opdracht gekregen om een warmteplan te maken op wijkniveau. Het warmteplan van de gemeente Dronten is nog in de maak en moet in 2021 klaar zijn. In het plan komt te staan op welke manier de wijken van Dronten van het gas af gaan en voor welke wijken dit al ingaat vóór 2030.

Veel gemeenten hebben zich aangesloten bij een zogenaamde ‘proeftuin’. De gemeente Dronten ontbreekt zowel bij de eerste ronde, als bij de tweede ronde van deze ‘proeftuin’. Dronten vindt deelname niet interessant en wil eerst een eigen visie ontwikkelen alvorens aan ‘proeftuinen’ mee te doen.

Er zijn Drontenaren die de aanschaf van een warmtepomp overwegen. De aanschaf en installatie van een warmtepomp is een dure grap. Maar mogelijk wordt jouw wijk en jouw woning straks al vóór 2030 aangesloten op een warmtenet. Dan heb je voor Jan Joker een warmtepomp gekocht en geïnstalleerd.

De Vereniging Eigen Huis geeft het advies aan de leden om voordat je een warmtepomp koopt altijd eerst bij de gemeente te checken of er al wat bekend is over het warmteplan voor jouw wijk. Alleen bij de gemeente Dronten valt nog weinig te checken. Het duurt nog wel even voordat het warmteplan klaar is en duidelijk is wat er in jouw wijk gaat gebeuren. 

Dubbel en Dwars Dronten

!