Afbeelding
jacqueline macou

Drontenaar moet chalet uit achtertuin verwijderen na klacht van buurvrouw

Gemeente

DRONTEN - Een inwoner van de gemeente Dronten moet een chalet uit zijn tuin verwijderen. Dit heeft de bestuursrechter in Utrecht bepaald. Het feit dat de gemeente in eerste instantie een brief had gestuurd dat een omgevingsvergunning niet nodig was, doet daar niets aan af.

De inwoner - naar verluidt aan het Slepersgilde - had het chalet zonder vergunning gebouwd en in gebruik genomen. Toen hij naderhand aan de gemeente vroeg of een omgevingsvergunning nodig was, kreeg hij een brief dat dit niet het geval was. 

Nadat een buurvrouw klaagde, stuurde de gemeente een rectificatie. Het chalet moest alsnog verwijderd worden en er werd een dwangsom van 15.000 euro opgelegd.

Vertrouwen

De bewoner vindt dat na de eerste brief het zogenaamde ‘vertrouwensbeginsel’ van toepassing is. De gemeente is het daar niet mee eens: „Het chalet was al aangeschaft en zonder vergunning geplaatst.”

De rechter heeft nu bepaald dat de gemeente in haar recht staat. De eigenaar heeft weliswaar wat aanpassingen gedaan om de hinder bij de buurvrouw weg te nemen, maar deze trekt haar klacht niet in. Mede daarom heeft de rechtbank besloten dat het chalet alsnog weg moet.