Hester Vos
Hester Vos eigen foto ZamenEén

Hester Vos van Rode Kruis: „Hulp kan ook gaan om eenzaamheid”

Algemeen

We kennen het Rode Kruis aan de ene kant van grote internationale hulpacties. Dichter bij huis zijn de vrijwilligers met de herkenbare EHBO-koffers een bekende verschijning bij evenementen. Maar ook het geven van psychosociale hulp hoort tot de kerntaken van het Rode Kruis.

Artikel geschreven door coalitie tegen eenzaamheid ZamenEén

We praten erover met Hester Vos, de nieuwe coördinator van de afdeling Dronten van het Rode Kruis. „Om hulp vragen is voor veel mensen moeilijk.”

Coördinator

Hester Vos is vanaf juli als coördinator bezig in Dronten, werkend vanuit het gebouw aan de Gouwe in DrontenWest. De ruim 60 vrijwilligers zijn op dit moment voornamelijk thuis. Trainingen zijn even stilgezet.

Hester is bezig om de communicatie naar de vrijwilligers online verder op poten te zetten. „We hebben het over een economische crisis, maar ik ben er van overtuigd dat de crisis op het psychische vlak bij veel mensen nog grotere impact gaat hebben op de langere termijn.”

Overal inzetbaat ‘

Alle evenementen liggen stil, Lowlands, NK wielrennen, noem maar op. Dus onze EHBO’ers hoeven nog nauwelijks ingezet te worden. Maar we zetten onze mensen nu ook anders in. Zo rijdt er iemand als chauffeur voor de Voedselbank, weer iemand anders helpt als gastheer in een gezondheidscentrum.”

„We bereiden ons ons ook voor om eventueel de ambulante zorg bij te staan, bijvoorbeeld bij het vervoer van corona patiënten, ook daar zijn we voor inzetbaar. We hebben een bus staan die we daarvoor kunnen toerusten.”

Thuiswerken

Maar ook de ‘psychosociale zorg’ staat bij Hester nadrukkelijk op het vizier. „Bij het helpen van mensen in nood kan het ook gaan om eenzaamheid. Je ziet de nood onder alle leeftijdsgroepen op dit moment. Ouderen, maar ook de jeugd, studenten. Je hoort de verhalen van mensen die nu thuiswerken en hun collega’s erg missen. Je noemt het geen eenzaamheid maar het komt wel op hetzelfde neer.”

Belcirkels

De lokale afdeling van het Rode Kruis gaat ook bezig om de telefooncirkels meer onder de aandacht te brengen. Er bestaat al 40 jaar een belcirkel in Dronten, maar ook in Swifterbant is een groep actief.

Hester Vos: „Mede ook door contacten via partners bij ZamenEen gaan we daar nu de schouders onder zetten. We willen ook kijken waar de behoefte van mensen ligt. Sommigen vinden het fijn om alleen ’s ochtend op een vaste tijd even een telefoontje te krijgen. Voor anderen mag nog wat meer aanspraak, even een praatje. Of een extra telefoontje wanneer er iets bijzonders speelt. En vooral in coronatijd geldt: bellen kan altijd.”

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 16 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 16 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 17 uur geleden