Wethouder Ton van Amerongen tijdens de digitale bijeenkomst.
Wethouder Ton van Amerongen tijdens de digitale bijeenkomst. screenshot

Alle opties voor zonnepark langs A6 liggen nog open: „Het is geen gelopen race”

Algemeen

SWIFTERBANT - Het is niet zeker of er een zonnepark komt bij de A6 in de gemeenten Dronten en Lelystad. „Het is geen gelopen race”, liet Suzanne Borneman van het projectteam vanavond weten tijdens een digitale bijeenkomst, „Het is niet zo dat de zonnepanelen er per definitie komen. Wij willen daarvoor echt met u in gesprek.” De komende maanden moet duidelijk worden òf de zonnepanelen er komen en hoe.

Het Rijk stelt grond beschikbaar voor energieprojecten zoals langs de A6. Tijdens de - nogal amateuristische - digitale bijeenkomst over het zonneplan werden vanavond alle opties opengelaten. De samenwerkende partners lieten voor een dikke dertig deelnemers alleen ‘ter inspiratie’ een aantal mogelijkheden zien.

Uit die mogelijkheden wordt de komende maanden een keus gemaakt. Aan de hand van de reacties van onder anderen inwoners worden er in januari ‘ontwerpvarianten’ gepresenteerd. In mei moet er dan een voorkeursvariant liggen. Vervolgens wordt er diezelfde maand knopen doorgehakt. Als het allemaal doorgaat, krijgen inwoners en bedrijven de gelegenheid om financieel te participeren.

Mogelijkheden

Alle sprekers tijdens de bijeenkomst maakten duidelijk dat er de A6 veel mogelijkheden biedt voor zonne-energie, omdat het een weg is met heel veel ruimte en brede bermen. Landschapsarchitect Yoran van Boheemen noemde mogelijkheden voor bijvoorbeeld zonnepanelen bij de knooppunten, langs de dijk, op parkeerplaatsen, inpassing in landschapskunstwerken en zelfs verwerkt in het wegdek.

Benadrukt werd dat het plan goed in het landschap moet worden ingepast, met ook aandacht voor de ecologische waarde en aspecten als verkeersveiligheid. „Wij zijn erg benieuwd naar uw inbreng”, aldus Van Boheemen.

Mogelijkheid voor zonnepanelen bij de A6.
Mogelijkheid voor zonnepanelen bij de A6.
Mogelijkheid voor zonnepanelen bij de A6.
Mogelijkheid voor zonnepanelen bij de A6.
Mogelijkheid voor zonnepanelen bij de A6.
Mogelijkheid voor zonnepanelen bij de A6.
Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 22 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 22 uur geleden