Lydia van Renselaar en Loes Peters in Hospice Dronten
Lydia van Renselaar en Loes Peters in Hospice Dronten ZamenEén

In Hospice Dronten draait alles om ‘er zijn’ voor de ander

Algemeen

Artikel geschreven door ZamenEén, coalitie tegen eenzaamheid in Dronten:

Het is een soort roeping, werken in een hospice. Dat geven Loes Peters en Lydia van Renselaar toe. Zij zijn als professionele krachten verbonden aan het Hospice Dronten. Loes gaat binnenkort met pensioen, Lydia neemt het stokje als zorgmanager van haar over. „Dat is misschien vreemd om te horen, maar in het hospice gebeuren voor ons de mooie dingen.”

Naast een professionele kracht wordt het hospice gerund door ruim 100 vrijwilligers. Zij zorgen voor de begeleiding van stervenden en hun naasten. Dit gebeurt in het gebouw aan de Copernicuslaan en gedeeltelijk in thuissituaties. Vanwege corona kan dat laatste nu evenniet.

Alternatief

Wanneer iemand niet meer thuis verpleegd kan of wil worden dan biedt het hospice een alternatief. Loes Peters: „Eenzaamheid is daarbij een belangrijke factor. In veel situaties is er geen 24 uur begeleiding meer mogelijk thuis. We zorgen ervoor dat je niet alleen hoeft te sterven. En wat belangrijk is, door de omgeving te ontlasten, kom je ook toe aan waardig afscheid nemen.”

Aandacht

De aandacht gaat niet alleen uit naar de stervende. „Net zo belangrijk is de aandacht voor de naasten. De rol van mantelzorgers is erg zwaar. Zij zijn overbelast en voelen zich er vaak alleen voor staan. In zo’n laatste fase zien je mooie dingen gebeuren. Families die weer naar elkaar toe groeien, iemand kan weer echt kind zijn of partner en kan de rol van mantelzorger eindelijk loslaten’, aldus Lydia van Renselaar.

Waken

Loes en Lydia kennen talloze voorbeelden hoe mooi het werk in het hospice kan zijn. Het ‘er zijn’ voor een ander staan centraal. Een jonge vrouw die weg moet bij haar zieke man omdat ze nodig is bij de kinderen. Dankbaar is ze wanneer ze weet dat de mensen van het Hospice altijd bij haar man zijn. Of in thuissituaties dat een mantelzorger zo graag een keer met een vriendin uit wil. Een vrijwilligers van het hospice is een paar uur aanwezig.

’s Nachts waken bij iemand die stervende is, is een dankbare taak. Naasten worden ontlast, maar soms ook zijn er weinig familieleden voor zorgtaken beschikbaar. „Er zijn voorbeelden van een buurvrouw die omkijkt naar een stervende. Het is dan hoognodig om haar te ontlasten. Ook voor haar willen we er graag zijn.

Hospice Dronten

Zorgvrijwilligers gevraagd
Van de ruim 100 vrijwilligers van het hospice zijn gemiddeld 75 mensen actief als zorgvrijwilliger. Overdag wordt er gewerkt in blokken van 4 uur, waarbij 2 zorgvrijwilligers en een gastheef aanwezig zijn. ’s Nachts is er een slaapdienst van een zorgvrijwilliger en actieve verpleegzorg.
Wie interesse heeft om als zorgvrijwilliger aan de slag te gaan bij het hospice in Dronten kan mailen naar info@hospice-dronten.nl.

Veel sponsoring weggevallen
Lokale sponsoracties vormen een belangrijke bron van inkomsten voor het Hospice Dronten. Zo zijn er de jaarlijkse pioenrozenactie, de voorjaarscollecte en de verkoop van appels en peren vanaf het Havenplein. Helaas konden deze acties vanwege corona niet doorgaan. Wie het hospice wil steunen kan dit doen door geld over te maken: RABO 0119 7726 20 t.n.v. Stichting Vrienden van Hospice Dronten.