Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Windbrekers en Ketelhaven vangen bot: Geen nieuwe inzichten over windmolengeluid

Algemeen

DRONTEN - De provincie Flevoland gaat zich niet opnieuw buigen over de geluidsnormen voor windmolens. Actiegroep De Windbrekers in Swifterbant en de windplancommissie van Ketelhaven hadden hierom gevraagd. Volgens Gedeputeerde Staten zijn er echter geen nieuwe inzichten.

Windbrekers en Ketelhaven wezen de provincie op een uitzending van het tv-programma Een Vandaag. Daarin pleitten een audioloog en advocaat voor een ruimere afstandsnorm voor windmolens.

Niet nieuw

„De geuite zorgen zijn niet nieuw”, reageert het provinciebestuur, „Ook in de beroepsprocedures van onder meer windplan Blauw en windplan Groen zijn dit type bezwaren naar voren gebracht. De hoogste bestuursrechter heeft echter geoordeeld dat de windplannen voldoen aan de gestelde normen en de beroepen in dat kader ongegrond verklaard.”

„Bij de vaststelling van deze normen is door de wetgever expliciet betrokken dat hierdoor hinder kan worden ervaren”, schrijven GS, „Over de laagfrequente tonen heeft het RIVM al geoordeeld dat deze deel uitmaken van het volledige geluidsspectrum van een windturbine en dat de bescherming tegen te veel van deze tonen is inbegrepen in de geldende normen.”

Niet heroverwegen

Volgens de provincie zijn er geen nieuwe wetenschappelijke inzichten die aanleiding geven tot een aanpassing van de Nederlandse normering: „Los van het gegeven dat het merendeel van de in ontwikkeling zijnde windparken al over onherroepelijke vergunningen beschikt, brengt de uitzending ons in dit kader geen nieuwe inzichten die het noodzakelijk maken de besluitvorming te heroverwegen.”

EenVandaag

Windplangroen

Windplanblauw