Hans van Veen (VvE Ketelhaven).
Hans van Veen (VvE Ketelhaven). Screenshot livestream gemeente Dronten.

Windbrekers en Ketelhaven waarschuwen voor geluid windmolens: „Zeer verontrustend”

Algemeen

SWIFTERBANT/KETELHAVEN - Actiegroep De Windbrekers in Swifterbant en de commissie Windplan Groen van VvE Ketelhaven hebben de overheden en initiatiefnemers gewezen op mogelijke geluidsoverlast van de in hun omgeving geplande windmolens. Ze vragen allebei aandacht voor een tv-uitzending van EenVandaag. „Je wordt er knettergek van”, zegt Claus aan de Wiel uit Hoeksche Waard in deze reportage.

„Het is zeer verontrustend”, schrijft Hans van Veen uit Ketelhaven aan onder andere de gemeenteraad. Hij wijst op nieuwe inzichten over de schade door het geluid van windturbines: „De regelgeving en overheid lopen daar volstrekt achteraan.”

„We willen u oproepen om het tij te keren”, vervolgt Van Veen, „We zijn als commissie teleurgesteld en murw gemaakt door procedures en regels. Als individuele burger en als groepen burgers staan we machteloos. Wij hebben er alles aan gedaan. Het zal van de politiek moeten komen om deze onaanvaardbare situatie te keren.”

Ernstige hinder

Voorzitter Ap de Boer van De Windbrekers stelt dat in Swifterbant rond de 600 inwoners ernstige hinder gaan ondervinden: „Reparatie van plannen is nu nog mogelijk. Voorkom leed voor iedereen door nu aan te passen. Wellicht moet initiatiefnemers daar extra steun voor ontvangen van provincie, gemeente en inwoners, maar dat is het waard om alle doelen te behalen, inclusief gezondheid van inwoners.”

De Windbrekers stellen dat ze overheden en initiatiefnemers misschien aansprakelijk gaan stellen: „Dat klinkt wat agressief, maar is nu eenmaal noodzakelijk gebleken, daar er tot op heden de bezorgde burger volledig is genegeerd in het gehele proces.”

EenVandaag

Windplangroen

Windplanblauw