Cora van Nieuwenhuizen
Cora van Nieuwenhuizen Rijksoverheid

Minister zegt laagvliegen bij Lelystad Airport te hebben opgelost

Algemeen

DRONTEN - Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen is het probleem rond de laagvliegroutes bij Lelystad Airport opgelost. Daarmee zou de weg vrij zijn voor de opening van Lelystad Airport.

De minister heeft haar plan voor het opnieuw indelen van het luchtruim naar de Tweede Kamer gestuurd. Tot nu toe moest het vliegverkeer van en naar Lelystad onder de Schiphol-vliegtuigen door vliegen. Van Nieuwenhuizen zegt deze laagvliegroutes nog dit jaar te kunnen schrappen. „Ik heb de verzekering dat op Lelystad Airport straks net zo wordt aangevlogen als bij andere luchthavens”, zegt ze in het AD.

Actiegroepen

De Samenwerkende Actiegroepen tegen Laagvliegen (SATL) zijn niet overtuigd. Zij noemen de uitspraak van de minister onjuist en misleidend en omschrijven het als verkiezingsretoriek: „De plannen bieden nog steeds geen enkele concrete oplossing en gezien de vrijblijvendheid wordt Schiphol juist alle ruimte gegeven voor het schadelijke laagvliegen over lange afstanden boven Nederland.”

De minister zegt tegen het AD dat de vliegtuigen straks zó hoog vliegen, dat je ze nauwelijks hoort.  „De minister biedt geen inzage in cijfers, noch is er in de documentatie een onderbouwing te vinden”, reageren de actiegroepen.

Afbeelding
Veilig Verkeer geeft 50-plussers gratis fietsles in Dronten 6 uur geleden
Avondvierdaagse Dronten.
Agenda maandag: Avond over geluid windparken, inschrijven voor avondvierdaagse 6 uur geleden
Wethouder Siert Jan Lap
Personeelsstop is eerste bezuiniging van Dronten op weg naar 'ravijnjaar' 2026 7 uur geleden